Alianţa USR PLUS susţine modificarea legislaţiei pentru introducerea alegerii primarilor în două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor, a anunțat miercuri un comunicat de presă al alianței.
„Alianţa USR-PLUS susţine modificarea legii alegerilor locale prin introducerea a două tururi de scrutin, dar se opune restricţionării dreptului de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor.
O astfel de restricţie nu poate fi justificată de fenomenul ‘turismului electoral’ în condiţiile în care sistemul electronic de verificare exclude votul multiplu. Un număr foarte mare de cetăţeni, studenţi, tineri în general, nu vor putea vota la alegerile locale, dacă legea este promovată în forma trimisă de Guvern”, precizează comunicatul.
Alianța USR PLUS anunță pe această cale că parlamentarii USR vor introduce un amendament în acest sens, „solicită ferm„ Guvernului să renunţe la articolul respective și face totodată un apel către societatea civilă să sprijine acest demers.
- Proiectul de lege pentru care Guvernul a decis săptămână trecută să își angajeze răspunderea a fost trimis Parlamentului. Urmează ca președintele să ceară legislativului să se reunească într-o sesiune extraordinară pentru a fi stabilit calendarul asumării.
Conform proiectului de lege, primarii vor fi aleși din două tururi de scrutin dacă nu obține niciun candidat în primul tur 50%+1 din voturile exprimate. De asemenea, cresc șansele candidaților independenți să poate intra în competiția electorală, potrivit digi24.ro.
Guvernul susține că dorește să împiedice și turismul electoral, astfel în proiectul de lege este cuprinsă o prevedere ca toți cei care își schimbă domiciliul sau reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresă.
„Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară”, scrie în proiect.