De la 1 februarie, transportul alternativ se va putea face doar printr-o platformă digitală avizat de Ministerul Comunicaţiilor, iar autourismele folosite trebuie să aibă autorizaţie pentru acest tip de transport. Șoferii care desfăşoară aceste activităţi trebuie să aibă cel puţin 21 de ani, să deţină un certificat de atestare și să aibă permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani.
„Transportul alternativ se poate realiza doar prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, autoturismele trebuie să deţină autorizaţie pentru transportul alternativ, iar şoferul un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română”, prevede OUG 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, care a intrat în vigoare de la 1 februarie.
Autoturismele care fac transport alternativ nu beneficiază de facilităţile de trafic aferente serviciilor publice de transport local. Pasagerii sunt preluaţi şi coboară în locurile unde este permisă oprirea autovehiculelor.
În trafic, pe durata efectuării curselor de transport alternativ, autoturismele înregistrate pe platforma digitală vor avea afişat la vedere, în partea din faţă şi din spate a autoturismului, un ecuson pentru transport alternativ cu dimensiunea de 10 cm x 10 cm, ce va conţine următoarele elemente: a) numărul de înmatriculare al autoturismului; b) denumirea platformei digitale pe care este înregistrat autoturismul; c) elemente de siguranţă care să ateste autenticitatea ecusonului.
Șoferul care face transport alternativ trebuie să îndeplinească în mai multe condiţii, printre care: a) să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani; b) să deţină un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română – A.R.R.; c) să deţină permis de conducere categoria B cu o vechime de cel puţin 2 ani.
Potrivit sursei citate, șoferii riscă să fie sancționați cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei dacă efectuează curse fără deţinerea unui certificat de atestare profesională, nu afișează ecusoanele pentru transportul alternativ sau cer pasagerilor să plătească o altă sumă de bani în schimbul activităţii de transport efectuate.
Tot cu amendă până la 5.000 de lei sunt sancționate și următoarele fapte: neinformarea în termen de 24 de ore a operatorului de transport alternativ cu privire la modificarea oricăror informaţii referitoare la persoana sa, comunicate acestuia în scopul admiterii sale pe platforma digitală, dar și efectuarea cursei cu un autoturism neînscris pe platforma digitală.