Premierul desemnat Ludovic Orban afirmă că Ziua Naţională Constantin Brâncuşi reprezintă omagiul pe care România contemporană şi întreaga lume îl aduc „geniului părintelui sculpturii moderne”, care „nu şi-a uitat rădăcinile şi a rămas sufleteşte legat de satul românesc”.
„Este o sărbătoare importantă, astăzi, pentru arta românească. Ziua Naţională Constantin Brâncuşi, înscrisă şi în calendarul cultural universal, reprezintă omagiul pe care România contemporană şi întreaga lume îl aduc, an de an, geniului părintelui sculpturii moderne, român prin naştere, universal prin creaţiile sale. Manifestările organizate cu acest prilej în ţară şi în întreaga lume se bucură de interesul publicului şi al lumii artistice, o recunoaştere incontestabilă a valorii operelor brâncuşiene. Cel mai recent exemplu în acest sens este numărul record de vizitatori, peste 100.000, înregistrat de expoziţia retrospectivă închinată lui Constantin Brâncuşi în cadrul ediţiei din această iarnă a Festivalului internaţional de artă de la Bruxelles Europalia. Pentru noi, ca români, este un argument în plus să îl preţuim pe măsură pe Constantin Brâncuşi, să dovedim respect faţă de tot ceea ce ne leagă de viaţa şi opera sa”, subliniază Orban, în mesajul transmis miercuri cu prilejul Zilei Naţionale Constantin Brâncuşi.
Orban a subliniat că Brâncuşi nu şi-a uitat rădăcinile şi a rămas sufleteşte legat de satul românesc.
„Chiar dacă viaţa l-a dus departe de meleagurile natale, între mari artişti ai epocii sale, Constantin Brâncuşi şi-a cultivat talentul înnăscut, dar nu şi-a uitat rădăcinile şi a rămas sufleteşte legat de satul românesc. A iubit simplitatea vieţii rurale, iar sculpturile sale au cucerit tocmai prin simplitatea lor, rafinament şi modernitate în acelaşi timp. Găzduite astăzi în muzee renumite din întreaga lume, lucrările lui Brâncuşi ne fac mândri că ne-am născut pe aceleaşi meleaguri cu creatorul lor”, evidenţiază Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, trebuie păstrată moştenirea lui Constantin Brâncuşi ca o reparaţie morală pentru dezinteresul manifestat în anii de comunism.
„Suntem datori să păstrăm această preţioasă moştenire pentru ca şi generaţiile care ne urmează să se bucure de ea. Este o reparaţie morală cu care încă îi suntem datori marelui sculptor, pentru dezinteresul nedrept manifestat în anii de comunism faţă de opera şi personalitatea lui”, explică premierul desemnat.