Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban au transmis joi câte un mesaj cu prilejul Zilei Dezrobirii Romilor
“Aniversăm astăzi 164 de ani de la adoptarea, la data de 20 februarie 1856, a Legiurii pentru emanciparea tuturor ţiganilor din Principatul Ţării Româneşti, document care atesta dezrobirea romilor, o împlinire a întregului popor român, care, aşa cum spunea legea, „leapădă de sine neomenia şi ruşinea de a ţine robi”. S-a îndeplinit, astfel, unul dintre obiectivele Revoluţiei de la 1848 şi s-a marcat un prim pas în orientarea societăţii româneşti spre modelul şi valorile umaniste europene. (…) Deplângând suferinţele şi marginalizările îndurate de romi, condamnând atacurile rasiste şi respingând orice formă de discriminare, am apreciat faptul că în ultimii ani statul român şi-a asumat trecutul întunecat, fiind realizate demersuri concrete pentru recuperarea memoriei victimelor totalitarismelor şi onorarea sacrificiului acestora”, a subliniat Klaus Iohannis în mesajul său.
Preşedintele a adăugat că trebuie perfecţionată punerea în practică a legislaţiei, pentru ca toţi cetăţenii români, indiferent de etnie, să se bucure de atenţie şi respectul instituţional meritat.
„Incluziunea socială a minorităţii rome este obligatoriu să fie îndeplinită şi în plan economic şi social. (…) Accesul nediscriminat la educaţie, la îngrijirea sănătăţii, păstrarea identităţii, reprezintă valori supreme consacrate prin Constituţie. De respectarea lor depinde viitorul democratic şi european al României. De toate acestea trebuie să se bucure toţi cetăţenii români, indiferent de etnia căreia îi aparţin”, a arătat Klaus Iohannis.
Premierul Ludovic Orban a amintit că pe 20 februarie se împlinesc 164 de ani de la un moment fundamental al istoriei noastre, care a marcat un prim pas al ţării spre democraţie: adoptarea Legiuirii pentru emanciparea romilor din Principatul Ţării Româneşti, prin care era desfiinţată robia de secole a romilor, după ce o lege similară fusese adoptată cu câteva luni înainte şi în Moldova.
„A fost un demers care s-a bucurat de susţinerea unor personalităţi importante ale vremii, ca Alecu Russo, Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri sau Mihail Kogălniceanu, adevraţi vizionari ai valorilor europene de care România de astăzi este ferm ataşată. (…)Cele trei decenii care au trecut de la căderea comunismului au adus o schimbare majoră de perspectivă, prin aderarea noastră la Uniunea Europeană şi la Alianţa Nord-Atlantică. Egalitatea de şanse, nediscriminarea, sunt garantate în România şi este firesc să rămânem ataşaţi acestor valori.””, a subliniat premierul.