Senat: Pedepse mai mari pentru viol şi trafic de persoane

Senatul a adoptat, luni, o inițiativă legislativă prin care sunt înăsprite pedepsele pentru violatori și pedofili, proiectul urmând să fie transmis Camerei Deputaților, for decizional.

În cazurile de viol, pedepsele cresc de la 5 la 10 ani, faţă de 3-10 ani, cât primesc în acest moment, cei care se fac vinovați de această faptă.

Dacă victima este un minor, pedeapsa ar urma să fie cuprinsă între 7  și  12 ani, faţă de 3-12 ani,  cum prevede legislaţia în vigoare. Pedeapsa poate ajunge până la 15 ani dacă victima este un minor şi există circumstanţe agravante.

Potrivit proiectului votat de Senat, pedeapsa este de la 9 la 18 ani, în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei, față de 7 – 18 ani, cum prevede legea în vigoare.

În România, conform datelor înregistrate de Consiliul Suprem al Magistraturii, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8.543 de cazuri de viol şi 2.927 de cazuri de act sexual cu minor.

În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, pe rolul judecătoriilor, doar 42,17% au sfârşit prin condamnări definitive, conform datelor furnizate de Ministerul Justiţiei. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare şi doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenţie, situaţie pe care iniţiatorul proiectului de lege, Oana Bîzgan a expus-o pe site-ul propriu. Dintre persoanele condamnate la executare în detenţie, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare