Fost ministru: Guvernul Orban a făcut puțin, foarte puțin; Când se vor trezi Orban și Cîțu, din păcate pentru IMM-uri, va fi prea târziu

Puţin, foarte puţin, atât a făcut Guvernul Orban pentru economie, consideră senatorul PSD Ștefan Radu Oprea, fost ministru al pentru IMM-uri.

  • “De abia astăzi, la o săptămână de când președintele Iohannis anunța că va institui starea de urgență, au fost publicate în Monitorul Oficial 3 legi care ar trebui să sprijine angajații și mediul de afaceri. Din păcate, OUG privitoare la creditarea firmelor a stârnit multă confuzie. Foarte mulți antreprenori mă sună zilele acestea și intreabă speriați ce trebuie să facă pentru a putea accesa creditele”, a scris Oprea pe Facebook.

El a susţinut că birocrația subjugă economia.

“Certificatul pentru stare de urgență este obligatoriu pentru a putea accesa creditele. Acesta se emite de către MEEMA (Ministerul economiei, energiei și mediului de afaceri). Ar fi putut dubla capacitatea de analiză dacă implicau și Fondul de Contragarantare FRC, nu doar Fondul de Garantare FNGCIMM (dar cui din Guvern ii pasă de astfel de lucruri?) Atenție! A nu se confunda cu certificatul de forță majoră emis de Camerele de Comerț. Acesta din urmă poate ajuta companiile care în contractele comerciale au inclusă clauza de forță majoră să fie exonerați de răspundere/penalități, dacă nu pot îndeplini contractul urmare pandemiei”, a detaliat Oprea.

Fostul ministru a amintit de ce crede că măsura garantării creditelor nu va fi suficientă și va avea efecte marginale.

“Gradul de intermediere financiară (reprezintă cât de mult sunt creditate companiile) în România este de 25,7% in 2018, conform unui strudiu ARB, de trei ori mai mică ca in Uniunea Europeană. Acest lucru inseamnă că din cele 525.000 companii active foarte putine au acces la credite bancare. Deci intrebarea firească este cum își imaginează Cîțu că restul firmelor românești se vor califica acum, în situație de criză, pentru a primi credite pentru capital de lucru? Un alt aspect tehnic care va face aproape imposibilă această creditare sunt normele prudențiale bancare europene care definesc riscul de intrare în incapacitate de plată (default risk). Aceste norme au fost instituite urmare crizei financiare din 2008, acum suntem într-o altă paradigmă și flexibilizarea lor este imperios necesară. Altfel valul de insolvențe si falimente a firmelor care au deja credite la bancă va fi uriaș.Firmele care au debutat prin Start Up nation, Start Up Diaspora sau Start up plus nu pot accesa aceste credite pentru că majoritatea nu au un an vechime sau nu au intrat pe profit in primul an de activitate. Pentru acești antreprenori nu s-a luat nicio măsură, deși ar fi atât de ușor, spre exemplu, să prelungească perioada de implementarea a programelor cu o flexibilizarea a condițiilor inițiale”, a argumentat Bofdan Oprea.

El a concluzionat că s-a făcut puțin, foarte puțin și că în realitate birocrația (in lipsa corelării urgente a normelor și procedurilor interne ale diverselor instituții) va face aproape imposibilă finanțarea companiilor din România.

“Când se vor trezi Orban și Cîțu, din păcate pentru IMM-uri, va fi prea târziu”, a susţinut senatorul PSD.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare