Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2020 s-a încheiat cu un deficit de 8,3 miliarde lei, respectiv 0,73% din PIB, anunță Ministerul Finanțelor Publice.
„Comparativ cu deficitul înregistrat în perioada similară a anului trecut, deficitul pe primele două luni ale anului 2020 este explicat în principal de majorarea rambursărilor de TVA cu 0,73 miliarde lei (3,22 miliarde lei la 29 februarie 2020, comparativ cu 2,49 miliarde lei la 28 februarie 2019), respectiv creşterea cheltuielilor de investiţii cu aproximativ 1,63 miliarde lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, precum şi avansurile ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic în sumă de 1,29 miliarde lei”, arată raportul privind execuţia bugetară, publicat de Ministerul Finanțelor Publice.
Veniturile bugetului general consolidat au însumat 51,28 miliarde lei în intervalul ianuarie – februarie 2020, în creştere cu 9,8% faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, contribuţiile sociale au fost influenţate negativ în luna ianuarie 2020 de scutirea salariaţilor din domeniul construcţiilor şi sectoarele industriale conexe de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi de reducerea contribuţiei asiguratorii în muncă datorate (potrivit OUG nr. 114/2018), şi în luna februarie 2020 ca urmare a modificării bazei de calcul a CAS şi CASS datorată pentru salariaţii cu contract individual de muncă cu timp parţial (impact negativ de cu circa 82 milioane lei).
Sumele rambursate de Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate şi donaţii au totalizat 2,4 miliarde lei în primele două luni ale anului 2020, în creştere cu 2,7% faţă de perioada similară a anului trecut.
Cheltuielile de personal au însumat 17,32 miliarde lei, în creştere cu 9,9% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, reflectându-se majorările salariale, indemnizaţia de hrană, atât cele aplicate începând cu 1 ianuarie 2019, acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cât şi majorările salariale aplicate cu 1 ianuarie 2020. Exprimate ca pondere în PIB, cheltuielile de personal şi-au menţinut ponderea la nivelul de 1,5% din PIB.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii au fost de 7,47 miliarde lei, în creştere cu 13,9% faţă de anul precedent. În cadrul bugetului general consolidat, majorările faţă de medie s-au înregistrat la nivelul bugetelor locale, precum şi la bugetul fondului naţional unic de sănătate. Această creştere a fost determinată de valori mai mari ale deconturilor din sectorul sănătate pentru plata medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum rezultat şi pentru decontarea serviciilor medicale în ambulatoriu.
Cheltuielile cu asistenţa socială au fost de 22,18 miliarde lei în creştere cu 16% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.
Cheltuielile cu subvenţiile au fost de 1,994 miliarde lei, de peste 2,5 ori mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creştere determinată, în principal, de subvenţiile din sectorul agricol, respectiv de acordarea în avans a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi zootehnic.