CE Oltenia trebuie salvat, iar termenul de rambursare a împrumutului pentru achiziționarea Certificatelor de carbon trebuie extins la doi ani, a afirmat joi deputatul PSD Mihai Weber.
El a amintit că, în contextul epidemiei de COVID-19, pe fondul instituirii stării de urgență în România și având în vedere scăderea drastică a producției Complexului Energetic Oltenia, cel mai mare angajator din România (13.000 de angajați, precum și peste 40.000 de familii care sunt dependente de activitatea acestui important obiectiv), una dintre cele mai importante unități din Sistemul Energetic National riscă să intre în colaps.
“Guvernul Orban a modificat memorandumul conceput de PSD pentru salvarea CE Oltenia, introducând un amendament care prevede ca ajutorul financiar, acordat pentru achiziționarea Certificatelor de carbon, să fie rambursat în termen de 6 luni, termen care ar fi imposibil de respectat chiar și în condiții normale. Din aceste considerente, am depus un amendament la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 12/2020, prin care CE Oltenia primea un ajutor pentru achiziționarea Certificatelor de carbon, care prevede modificarea termenului de rambursare a împrumutului, în sensul extinderii acestuia la 2 ani (față de 6 luni, așa cum prevede actuala reglementare).
Este o măsură obligatorie, pe care Guvernul ar fi trebuit să o fi adoptat încă de la începutul acestei crize, dacă dorea cu adevărat salvarea acestui obiectiv strategic, vital pentru securitatea energetică a României”, a scris Mihai Weber pe Facebook.