Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat marţi că, dacă ar fi fost premier, ar fi fost necesară o testare masivă a populaţiei în contextul pandemiei de COVID-19.
„Rapid, de urgenţă, în primul rând ar fi trebuit, în plan medical, făcută o testare masivă a populaţiei. Atenţie, noi primim zilnic date cu privire la numărul de teste efectuate, dar ni se ascunde, în mod insistent am cerut şi nu numai eu, am cerut să aflăm câte persoane sunt testate, ca să putem să înţelegem dacă într-adevăr epidemia este un pericol sau nu este un pericol. În lipsa acestor date, funcţionăm, ca să zic aşa, legaţi la ochi”, a declarat Tăriceanu la Radio România Actualităţi, întrebat ce măsuri ar fi luat dacă era premier.
El a adăugat că, în al doilea, rând ar trebui din acest moment, de la 1 mai, să se propună măsuri graduale de repornire, de reluare a activităţilor economice, prin consultarea actorilor celor mai relevanţi din fiecare domeniu.
Referindu-se la modelul adoptat de statele europene pentru starea de urgenţă, Tăriceanu, care nu a votat pentru aceasta în Parlament, a arătat că îi este greu acum să aprecieze „cine a procedat mai bine”.
„Există două categorii – există în primul rând state care au introdus măsuri restrictive destul de dure şi state care nu au introdus niciun fel de măsură. Acum, dacă vreţi să vă spun sincer, îmi e foarte greu să apreciez cine a procedat mai bine. Vom vedea la sfârşit, când se vor face bilanţurile. Sunt adepţii sistemului de a lăsa ţara să funcţioneze normal, cum au făcut o parte din ţările nordice, şi sunt alte ţări, care au adoptat măsurile de constrângere pe care le ştim. (…) Îmi este foarte greu, am o anumită subiectivitate, ca oricine altcineva. Eu cred că măsurile care s-au luat, unele dintre ele au fost bune, dar unele sunt excesive. În cazul nostru, îngenuncherea economiei duce la o prăbuşire gravă nu numai economică, aici sunt consecinţe grave de ordin social care vor apărea, pentru că se vor pierde locurile de muncă, oamenii nu vor avea venituri”, a susţinut liderul ALDE.