Deputaţii din toate grupurile parlamentare au criticat luni, în dezbaterile din Camera Deputaţilor de la moţiunea simplă împotriva ministrului de Finanţe, Florin Cîţu, programul IMM Invest.
- Florin Cîţu a fost de altfel criticat la unison de toţi reprezentanţii partidelor dar, cu toate acestea, PMP şi USR au anunţat că nu vor susţine moţiunea, „pentru că România are nevoie de stabilitate în perioada de criză”.
„Cum e posibil ca unul care a fost dat afară de la o bancă pentru atac speculativ pe moneda naţională să fie cel mai capabil liberal să gestioneze resursele ţării? Cum e posibil ca, în plină pandemie de coronavirus, România să aibă un ministru al Finanţelor care afirmă cu seninătate că sănătatea nu este o prioritate? Cum să tăiaţi 23% din bugetul Ministerului Sănătăţii în plină criză sanitară mondială? Cum să împrumutaţi 55 de miliarde, să vă tot plângeţi că nu aveţi bani, cum să ajungeţi în situaţia ingrată să vă refuze până şi băncile ale căror interese le protejaţi din ziua întâi de mandat?”, a spus din plen liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis.
Deputatul USR, Claudiu Năsui, l-a criticat pe Cîțu că n-a eliminat pensiile speciale, aşa cum a promis la preluarea mandatului, şi a criticat şi programul IMM Invest despre care a arătat că se dau împrumutiri unor IMM-uri alese de Guvern şi de sistemul bancar. Cu toate acestea, USR va vota împotriva moţiunii: „Suntem totuşi în plină criză şi România are nevoie de un guvern stabil, Ăsta este de fapt singurul motiv pentru care nu susţinem această moţiune”, a spus Năsui.
- Florin Cîţu a fost criticat şi de PMP care va vota tot împotriva moţiunii.
„Nu îi acordăm un cec în alb ministrului Finanţelor Publice, însă considerăm că PSD ar putea să-i ceară socoteală cel mult Vioricăi Dăncilă şi lui Eugen Teodorovici pentru gestiunea fatalistă a finanţelor publice ale României. PMP va vota împotriva moţiunii simple iniţiate de PSD şi ne aşteptăm la vremuri senine, mai bune pentru România”, a anunţat liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan care a calificat „moţiunea simplă asumată de PSD şi sateliţii săi ca fiind o dovadă de ipocrizie, după ce Guvernul Dăncilă a lăsat vistieria ţării goală”.
Parlamentarii UDMR vor fi prezenţi în sală, dar nu vor vota moţiunea simplă, a anunţat liderul deputaţilor Uniunii, Benedek Zacharie.
„Până în acest moment, Executivul, în frunte cu ministrul Finanţelor, nu a venit cu nicio soluţie viabilă la criza economică existentă, nu oferă nicio soluţie concretă celor rămaşi fără locuri de muncă, nu vine cu un program solid de relansare a economiei. Domnule ministru, vă rog, faceţi un efort şi din contabil, vă rog, să aveţi o viziune de economist, pentru că situaţia este critică şi este momentul să veniţi cât mai repede cu soluţii economice şi financiare, nu cu justificări şi argumente lipsite de sens, Cu toate acestea, susţinem că acest Guvern, care de la noi a primit un cec în alb, inclusiv în cazul ministrului de Finanţe, trebuie să-şi continue activitatea în această perioadă. Nu este oportun să facem schimbări în condiţiile actuale”, a motivat deputatul UDMR.
Nici grupul parlamentar al minorităţilor naţionale nu va vota moţiunea simplă pentru că „nu schimbi roţile în timpul mersului”, a anunţat liderul acestui grup, Varujan Pambuccian.
„Grupul nu va vota moţiunea, dar asta dintr-un singur motiv: nu schimbi roţile în timpul mersului. Timpul ce îmi revine pentru a vorbi o să îl dedic unor subiecte pe care le-am discutat săptămâna trecută şi cu domnul prim-ministru în care cred foarte mult şi pe care vă rog măcar să le luaţi puţin în calcul, pentru că nici aici nu am speranţe foarte mari”, a afirmat Pambuccian.
Liderul deputaţilor Pro România, Victor Ponta, n-a precizat foarte clar dacă va vota sau nu moţiunea, dar a susţinut că PNL şi PSD nu trebuie să se laude cu programul IMM Invest, pentru că acesta a fost pornit de Florin Jianu, preşedintele Consiliului IMM.
„Din câte ştiu, Florin Jianu a pornit acest program, e preşedintele Consiliului IMM şi aici vă bateţi, PNL, PSD. Nu. L-a pornit Florin Jianu. Şi nu daţi niciun ban de la buget pentru că este vorba de bănci şi laudele sunt inutile. V-aş ruga să răspundeţi la întrebări foarte concrete: Dacă i-aţi prins pe cei care au spart site-ul în ziua de 17 aprilie? Înţeleg că erau de la PSD. (…) A doua întrebare: Deşi aţi pornit site-ul în ziua de 17 aprilie, dumneavoastră sau secretarul de stat aţi semnat programul pe 27 aprilie, la 10 zile după, în 28 aprilie a fost publicat în Monitorul Oficial. Care era baza legală să porniţi programul în 17 aprilie, dacă de abia în 27 aţi aprobat ordinul privind programul?”, a spus Victor Ponta.