26 Septembrie – ZIUA MUNTILOR CARPATI

  • Ziua Munților Carpați, o adevărată sărbătoare națională

    Deși unii l-au privit, uneori, ca pe un obstacol care i-a ținut despărțiți pe români de români, Arcul Carpatic a fost dintotdeauna leagănul poporului român peste veacuri, constituindu-se într-un veritabil stâlp de susținere al unității noastre naționale. De aceea Ziua Mondială a Munților Carpați, 26 Septembrie, poate fi privită ca o adevărată sărbătoare națională.

”Al doilea lanț muntos din Europa, cu o lungime de 1.500 de kilometri, Munții Carpați se întind pe teritoriul Cehiei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei, Ucrainei, României și Serbiei. Țara noastră deține 40% din lanțul carpatic, ceea ce înseamnă că aproape o treime din suprafața României este ocupată de Munții Carpați. Găsim aici circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor. De asemenea, se estimează că aproximativ două milioane de români trăiesc în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localități.
Pentru a asigura protecția patrimoniului natural și cultural al Munților Carpați, România a ratificat în octombrie 2006 Convenția cadru privind protecția și dezvoltarea durabilă a Carpaților, convenție adoptată de toate cele șapte state carpatice. Tot în 2006, a fost înființată și Rețeaua Ariilor Protejate din Carpați (CNPA), care coordonează și promovează activități de conștientizare asupra ecosistemelor fragile ale întregului lanț muntos, contribuind cu măsuri concrete pentru a da mai multe șanse de supraviețuire speciilor amenințate.
Sărbătoarea din 26 septembrie este dublată și de Ziua Munților Curați, eveniment cuprins în calendarul protecției mediului elaborat de țările Uniunii Europene, un motiv în plus de a ne strădui să fim mai receptivi la nevoile de prezervare ale mediului înconjurător, deoarece starea acestuia ne influențează în mod direct viața și sănătatea. Și cum, pentru români, Arcul Carpatic reprezintă un adevărat erou în viață, care ne-a fost pavăză de-a lungul veacurilor, apărându-ne, hrănindu-ne și oferindu-ne leacuri, cu toții avem acum datoria de a-l proteja și de a-i păstra bogățiile, lăsându-le moștenire generațiilor ce vor veni.” a declarat Florian Udrea, Secretar de Stat, președintele ANANP

ecopolitic.ro/sursa : ananp

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare