Viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, ministru al Mediului, și viceprim-ministrul Marcel Ciolacu au avut vineri o consultare, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii mai multor producători și importatori de ambalaje și produse ambalate, pe tema soluțiilor de implementare a unui sistem funcțional și eficient de management al deșeurilor reciclabile. La întâlnire a participat și Sirma Caraman, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
În urma întâlnirii, s-a convenit ca reprezentanţii operatorilor din sectorul producției și reciclării de ambalaje să transmită ministerelor de resort propunerile lor cu privire la îmbunătăţirea cadrului legislativ aferent domeniilor lor de activitate, acestea urmând să fie analizate și înglobate în propunerile de initiative legislative aflate în pregătire la nivel de ministere.
- Ministrul Grațiela Gavrilescu a vorbit despre importanţa trecerii României de la o economie liniară la o economie circulară, cu un sistem bine pus la punct, care să încurajeze colectarea selectivă direct la sursă și creșterea gradului de colectare și reciclare a deșeurilor.
”Un prim pas în acest sens este Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, pe care urmează să-l aprobăm în perioada următoare. Vrem ca acest plan național să fie unul realist, care să țină cont de toate problemele și eventualele blocaje semnalate în teritoriu. Ca stat membru al Uniunii Europene, este important să tindem către deșeuri zero la groapa de gunoi”, a declarat ministrul Grațiela Gavrilescu.
- Vicepremierul Marcel Ciolacu a dat asigurări, la rândul său, de întreaga deschidere a Guvernului pentru consultări cu operatorii și cu autorităţile cu atribuții de pe întregul circuit al deșeurilor, astfel încât fiecare să știe exact ce are de făcut și să fie eliminate eventualele blocaje.
În cursul discuției de la Palatul Victoria, reprezentanţii Guvernului și cei ai producătorilor și importatorilor de ambalaje și produse ambalate au discutat despre înființarea unui radar al deșeurilor, îmbunătăţirea cadrului de reglementare în domeniu, cu accent pe sistemul de autorizare și verificare a activităților de colectare și reciclare. S-a discutat, de asemenea, despre necesitatea informării celor care generează deșeuri, inclusiv cetăţenii, pentru a încuraja colectarea selectivă direct de la sursă, în paralel cu dezvoltarea infrastructurii specifice și corelarea costurilor aferente serviciilor de salubrizare cu disponibilitatea de a sorta sau nu deșeurile la sursă.
ecopolitic.ro/ sursa : Guvernul României