Companiile se confruntă cu probleme după declanşarea pandemiei cu COVID-19, arată cel mai recent studiu global ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) despre impactul pandemindei de Covid-19 asupra companiilor – „Drumul spre recuperare”.
După primul raport din luna martie 2020, mai multe aspecte cheie care trebuie abordate de către decidenţii politici şi guverne au devenit acum mai clare. Analizând rezultatele celor 224 de experţi financiari din Europa Centrală şi de Est care au răspuns chestionarului, datele arată că 61% dintre respondenţi afirmă că solicitările clienţilor au scăzut. 36% spun că întâmpină probleme cu fluxul de numerar, aratp studiul citat, potrivit unui comunicat de presă al ACCA.
Potrivit studiului, organizaţiile se confruntă cu provocări operaţionale din ce în ce mai mari ca urmare a efectului de domino al Covid-19
Indiferent de dimensiune, sector sau ţară, impactul economic şi social al pandemiei s-a extins, iar provocările sunt în creştere pentru afaceri şi profesia contabilă, dezvăluie sondajul global ACCA Covid-19 „Drumul spre recuperare”.
După primul raport din luna martie 2020, mai multe aspecte cheie care trebuie abordate de către decidenţii politici şi guverne au devenit acum mai clare. ACCA solicită guvernelor din întreaga lume să examineze pachetele de sprijin economic care să permită revenirea la o creştere durabilă.
Andreia Stanciu, director ACCA Europa Centrală şi de Sud-Est explică provocările inevitabile pe care le întâmpină majoritatea companiilor: „La nivel global, problema din centrul acestei situaţii este scăderea dramatică a cererii , 53% dintre respondenţi afirmând că achiziţiile au fost oprite complet sau reduse în această perioadă. Vedem astfel un efect de domino, atât lansările de produse, cât şi planurile de investiţii fiind amânate. Acestea se adaugă problemelor legate de lanţul de aprovizionare şi de neîndeplinirea comenzilor clienţilor.”
Analizând rezultatele celor 224 de experţi financiari din Europa Centrală şi de Est care au răspuns chestionarului, datele arată că 61% dintre respondenţi afirmă că solicitările clienţilor au scăzut. 36% spun că întâmpină probleme cu fluxul de numerar.
Cu toate acestea, există şi veşti bune: 82% dintre organizaţii au efectuat o nouă prognoză financiară de la izbucnirea pandemiei, ceea ce înseamnă că se pregătesc pentru ceea ce urmează.
Alte date ale studiului dezvăluie:
– 78% se aşteaptă la scăderea veniturilor în comparaţie cu anul financiar precedent.
– 91% au adoptat acum strategii flexibile de lucru de acasă, 44% alegând varianta rotaţiei de personal prezent la birou pentru a satisface cerinţele de distanţare socială.
– 71% văd transformarea locului de muncă drept impactul cu cea mai lungă durată a epidemiei de Covid-19.
– 53% consideră că intervenţiile guvernamentale nu sunt eficiente pentru activitatea lor.
„Aceste date dezvăluie îngrijorări mai mari cu privire la aspect care ţin de finanţare şi de datorii; având în vedere climatul economic global, înseamnă că acestea vor fi probleme dificil de rezolvat. Pandemia a avut un efect profund care va persista dincolo de anul 2020. Criza a ridicat întrebări fundamentale cu privire la viitorul muncii şi la viaţa noastră profesională: 71% dintre respondenţi au identificat transformarea practicilor de lucru cu o mai mică dependenţă de utilizarea spaţiului fizic ca fiind cea mai probabilă implicaţie pe termen lung. Cu toate acestea, conform datelor noastre, există şi alte implicaţii potenţiale pe termen lung – inclusiv extinderea investiţiilor în mediul digital, o prioritizare continuă a sănătăţii angajaţilor şi a clienţilor şi o posibilă transformare globală a lanţului de aprovizionare”, a adăugat Andreia Stanciu.
„Recomandăm organizaţiilor să urmeze” trei A „- să Acţioneze şi să răspundă durabil la criza imediată pe termen scurt; să Analizeze diferitele surse de informaţii pentru a începe să construiască calea către recuperare pe termen mediu şi să Anticipeze cum trebuie să evolueze strategiile pe termen lung. „, a adăugat aceasta.
***
ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) este un grup profesional global contabil care oferă calificări la cel mai înalt standard, relevante în mediul de business pentru persoane dedicate, abilitate şi cu ambiţie din întreaga lume, aflate în căutarea unei cariere în lumea contabilă, financiară şi de management.
ACCA are peste 227.000 membri calificaţi şi circa 544.000 de cursanţi în 176 de ţări din întreaga lume. Aceştia sunt printre cei mai căutaţi şi calificaţi contabili, lucrând într-un număr extrem de variat de domenii.
Mai mule informaţii pot fi consultate pe site-ul www.accaglobal.com.