Ordonanţa lui Orban privind majorarea graduală a alocaţiilor copiilor – respinsă de Parlament

Deputaţii au decis miercuri, cu 166 de voturi pentru, respingerea ordonanţei Guvernului Orban prin care alocaţiile copiilor se majorau gradual. Au votat împotrivă 63 de deputaţi, iar 29 s-au abţinut.

Ordonanţa a fost respinsă şi de Senat, iar proiectul de lege privind respingerea acesteia merge acum la promulgare.

Întrebat la Cotroceni despre acest lucru, preşedintele Klaus Iohannis, a afirmat, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre „un populism grosolan”.

„Eu mi-aş mult mai mult pentru fiecare copil din România, dar dorinţa singură nu rezolvă problemele financiare niciodată. Banii se pot împărţi numai atunci când îi ai. Ştie fiecare de acasă, câţi bani ai, atâta poţi să împarţi.Însă, ca să revenim la abordarea parlamentară, mie mi se pare această chestiune – sau, ca să mă exprim mai clar – abordarea pesedistă de a respinge pe bandă rulantă astfel de ordonanţe mi se pare de un populism grosolan, ca să nu folosesc alt termen. Ei ştiu la fel de bine ca şi Guvernul că banii nu sunt”, a afirmat Iohannis.

El a arătat că „suntem în criză economică, avem probleme generate de epidemie, ba de pandemie, fiindcă nu suntem singuri şi ne influenţează şi evoluţiile din alte ţări”.

„Şi atunci, ca să vii în Parlament, ca Opoziţie, să dărâmi actele normative care totuşi gestionează banii care au rămas, mi se pare că poate fi citit numai într-o cheie electoralistă şi de asta îmi permit să spun că este un populism grosolan. Atâţia bani sunt, cât a calculat Guvernul. Şi este pur şi simplu o chestiune de iresponsabilitate să vii şi să dărâmi pe bandă rulantă ordonanţe care încearcă să salveze cât se mai poate salva din buget”, a susţinut preşedintele.

Ordonanţa respinsă de parlamentari prevedea majorarea graduală a cuantumului alocaţiei pentru copii ar avea loc astfel: a) majorarea cu câte 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut de Legea nr. 14/2020 şi cuantumul acordat în iulie 2020, respectiv dintre 300 lei şi 156 lei pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi dintre 600 de lei şi 311 lei pentru copiii cu handicap cu vârsta între 2 şi 18 ani, precum şi pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani; b) majorarea se aplică începând cu drepturile lunii august 2020, iar pentru perioada 2021 – 2022 de două ori pe an, de la 1 ianuarie şi de la 1 iulie a fiecărui an; c) din 2023 se propune continuarea procesului de majorare a cuantumului alocaţiei cu rata medie a inflaţiei anuale.

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare