Într-o zonă din Gorj au fost interzise alpinismul și escalada
Judeţul Gorj se poate mândri cu una dintre cele mai bune zone pentru practicarea alpinismului, escaladei şi altor sporturi specifice zonei montane. Competiţii naţionale au fost organizate pe Cheile Sohodolului în ultimii ani, acestea fiind posibile şi datorită investiţiilor autorităţilor judeţene, scopul final fiind promovarea zonei şi atragerea turiştilor.
Din păcate, toate aceste eforturi şi rezultate sunt nesemnificative pentru un „grup de lucru” alcătuit din aşa-zişi specialişti ai Administraţiei Nordul Gorjului de Vest, care decidea în urmă cu două luni că trebuie interzise activităţile sportive pe Cheile Sohodolului. A fost montat chiar un panou de informare, în acest sens. Alpiniştii, dar şi alţi iubitori ai muntelui au interacţionat pe reţelele de socializare, încercând să găsească soluţii pentru rezolvarea problemei.
Situate în judeţul Gorj, chiar lângă satul Runcu, Cheile Sohodolului au ajuns un colţ de Rai pentru căţărătorii din România. Acest statut le este dat de numărul mare de trasee de escaladă, dar şi de faptul că aceste chei sunt adeseori ferite de vreme rea. În anii trecuţi, aici s-a desfăşurat Festivalul de escaladă Sohodol Climb şi alte competiţii sportive. Din nefericire, o decizie deloc înţeleaptă a celor de la Natura 2000 a dus la interzicerea căţăratului în Cheile Sohodolului. A fost montat chiar un panou informativ, imediat după luarea acestei hotărâri. Toţi cei afectaţi de această decizie au luat atitudine, convinşi fiind de absurdul situaţiei. „Este o măsură foarte proastă, care anulează tot efortul nostru şi al autorităţilor de promovare a judeţului, efort făcut de-a lungul multor ani, cu cheltuieli financiare. Am reuşit să dezvoltăm zona pentru alpinism şi escaladă prin pitonare de noi trasee, prin aducerea de specialişti în amenajare de trasee, prin aducerea de competiţii de nivel naţional şi toate acestea au dat roade şi au promovat zona şi această activitate ca elemente de interes şi atracţie turistică ale judeţului. Acum, fără a avea vreun studiu care să demonstreze efectul negativ al activităţii de alpinism asupra zonei, au luat o hotărâre total greşită”, a declarat Sabin Cornoiu, directorul Slavamont Gorj, un bun cunoscător al zonei Cheilor Sohodolului şi al importanţei turistice a locului.
Strânşi cu uşa, „specialiştii” s-au răzgândit
Imediat după instalarea panoului informativ prin care se interzicea căţăratul, alpiniştii şi alţi iubitori ai sporturilor montane s-au mobilizat, inclusiv pe reţelele de socializarea. Ulterior, „specialiştii” care luaseră această decizie au revenit la gânduri mai bune. „Au spus, abia acum, că fost înţeleasă greşit problema cu căţăratul, ca era vorba doar de un traseu şi doar de o perioada scurtă. Acum aruncă vina unul pe celalalt, cei de la Administraţia Parcului spun că e propunerea doamnei Juveloiu (n.r.: Elisabeta Juveloiu, reprezentanta Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj), dar nu sunt de acord cu ea, dar Administraţia Parcului a instalat panourile cu interzis căţăratul după ce s-a luat hotărârea cu interzicerea căţăratului”, confirmă directorul Salvamont.
Cât de hotărâţi sunt cei de la Natura 2000 să revină, cu adevărat, asupra acestei hotărâri nu se ştie, marcajele din zonă indicând, încă, interzicerea căţăratului în Cheile Sohodolului. Din păcate, astfel de acţiuni nu fac altceva decât să creeze tensiuni şi să pună într-un con de umbră toate eforturile depuse de autorităţi, în ultimii ani, pentru a face din această zonă un important obiectiv turistic.
Președintele Federației Română de alpinism și escaladă consideră că este ceva ”dubios” la mijloc!
Contactat telefonic Președintele FRAE, Bogdan Dudau ne-a declarat că nu au primit nici măcar un telefon, să-i întrebe cineva, să-i consulte, în legătură cu aceste decizii.
Toate aceste măsuri de interzicere au un caracter ”dubios” și au fost făcute de cineva pentru cineva!