Potrivit celei mai recente actualizări a listei roșii a IUCN, 13% din speciile de păsări din lume sunt acum amenințate.
Toată lumea a spus că 222 de specii de păsări din întreaga lume sunt acum considerate critic periclitate, fiind la un pas de extincție. De fapt, unele dintre aceste specii ar putea fi deja dispărute: 21 de specii nu au fost văzute de ani de zile și sunt listate, de fapt, ca „critic amenințate, eventual dispărute”.
Coșul de râu sudic, ultramarinul și Rimatara, sunt doar câteva dintre speciile de păsări listate recent ca fiind periclitate critic în cea mai recentă actualizare a listei roșii IUCN a speciilor amenințate.Actualizarea, lansată luna trecuta de BirdLife International, citează schimbările climatice și pescuitul excesiv ca fiind cauza declinului populației multor specii, în special a păsărilor marine.
Pe lângă lista criticată, alte 461 de specii de păsări sunt listate ca fiind pe cale de dispariție, alte 786 fiind considerate vulnerabile. În total, 13% din speciile de păsări din lume sunt considerate acum amenințate.
Din fericire, există câteva vești bune printre toate aceste vesti proaste. BirdLife a constatat că mai multe zeci de specii de păsări se descurcă acum mai bine decât înainte și au fost incluse în categorii de amenințări mai mici. Acestea includ două specii de kiwi, cinci bufnițe, trei papagalii și un număr de răpitori și bâlbâieri. În special, pelicanul dalmatin ( Pelecanus crispus ), cea mai mare pasăre din lume de apă dulce, a fost scos din lista vulnerabilă la aproape amenințată – la zeci de ani de eforturi de protecție și dovada că soarta multora dintre aceste specii pe cale de dispariție poate fi în continuare inversată.
ecopolitic.ro