”Contribuabilii, care aveau datorii la buget în 31 martie 2020, pot cere anularea dobânzilor și a penalitãților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale pânã la 31 martie 2021, inclusiv, termen care a fost prelungit prin OUG nr. 226/2020”, se precizează într-un comunicat de presă al ministerului Finanțelor.
Conform aceleiași surse, debitorii care doresc sã beneficieze de amnistierea fiscalã prevãzutã de OUG nr. 69/2020 trebuie sã achite integral obligațiile fiscale principale restante la data de 31 martie 2020 pânã la data depunerii cererii pentru anulare, sã achite integral obligațiile fiscale principale și accesorii restante exceptate de la amnistia fiscalã și sã depunã toate declarațiile fiscale obligatorii completate corect și conform cu realitatea.
O altã facilitate fiscalã menținutã de Ministerul Finanțelor pânã la 31 martie 2021, inclusiv, este eșalonarea simplificatã, acordatã pentru sume de peste 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, dispusã prin OUG nr. 181/2020. Contribuabilii care doresc sã beneficieze de aceastã facilitate fiscalã trebuie sã solicite acest lucru pânã la 31 martie 2021, sã fi depus toate declarațiile fiscale obligatorii completate corect și conform cu realitatea, sã-și fi plãtit toate obligațiile bugetare restante la data declarãrii stãrii de urgențã, sã nu se afle în procedura insolvenței sau în dizolvare sau sã i se fi stabilit rãspunderea potrivit legislației privind insolvența și/sau rãspunderea solidarã.
”Pot beneficia de eșalonarea simplificatã și debitorii care beneficiazã deja de eșalonare la platã, conform Codului de procedurã fiscalã. Eșalonarea simplificatã presupune plata unei dobânzi de 0,01% pe zi de întârziere, jumãtate din dobânda uzualã prevãzutã de Codul de procedurã fiscalã, fãrã constituirea de garanții.
De asemenea, prin același act normativ, sfera obligațiilor principale restante pentru care contribuabilii pot beneficia de mecanismul restructurãrii prevãzut în OG nr. 6/2019 se extinde și la cele restante în perioada 31 iulie-31 decembrie 2020. Celelalte termene
prevãzute în OG nr. 6/2020 rãmân neschimbate (termenul-limitã pentru notificarea intenției de a beneficia de acest tip de restructurare a obligațiilor fiscale este 31 martie 2021, iar cel pentru cererea de restructurare este 30 iunie 2021).”, s-a mai precizat în comunicat.