MNŢR: Din 18 martie – expoziţia ‘Incandescent’

Muzeul Naţional al Ţăranului Român va găzdui din 18 martie, la sala ‘Irina Nicolau’, expoziţia ‘Incandescent’.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, în stadiul iniţial expoziţia s-a cristalizat în jurul micului nucleu de cahle transilvănene din colecţia Galeriei Karo, Bacău, o perspectivă amplă fiind asigurată prin aducerea unor cahle din patrimoniul Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud şi din cel al Muzeului Naţional al Ţăranului Român.

‘Dialogul generaţiilor de vechi artizani cu artiştii contemporani a venit cât se poate de firesc, propunerile celor din urmă fiind, cum era de aşteptat, foarte diverse. Unii au ales modelarea directă în lut sau porţelan cu arderea în cuptorul electric ori în sobă, la alţii materializarea ideii de cahlă s-a realizat prin ingenioase interpretări şi tehnici: ulei pe pânză sau lemn, colaj, acuarelă, obiect, print, grafică pe computer, fotografie, gravură, sculptură, metal, asamblaj, decolaj, instalaţie’, se arată în comunicat.

Organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, expoziţia, cu numele iniţial ‘Cahle’, a debutat în august 2020, la Muzeul de Artă Comparată Sângeorz-Băi, cu participarea a 24 de artişti. ‘La Muzeul Ţăranului, numărul expozanţilor a crescut la 43, au fost adăugate noi lucrări şi artefacte, completări binevenite pentru o şi mai bună înţelegere. ‘Incandescent”, de această dată, cu abordare oarecum diferită: fierul, ceramica, hârtia, ipsosul, fibra, culoarea, lumina, jocul dintre ele, surprinzătoarele ipostaze, chipuri mereu altele, bogăţia şi emoţia. În toate se reflectă, mare sau mic, dincolo de orice, frumoasa cahlă a celor o mie de înfăţişări’, precizează MNŢR.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 18 aprilie, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 18,00.

MNŢR reaminteşte că în sala ‘Irina Nicolau’ este permisă prezenţa a maximum 20 de persoane simultan, iar la vernisaj, care va avea loc în curtea exterioară, se va permite accesul unui număr de maximum 100 de persoane, cu respectarea regulilor de distanţare. Purtarea măştii este obligatorie pentru personalul muzeului şi pentru vizitatori, iar accesul în sală va fi permis după ce vizitatorii îşi vor dezinfecta mâinile la distribuitorul de gel hidroalcoolic. În expoziţie, vizitatorii sunt rugaţi să păstreze, între ei, distanţa fizică de 2 metri.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare