Eveniment dedicat combaterii fenomenului de trafic de persoane, organizat la Parlament de o deputată USR PLUS

Oana Țoiu, președinta Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, a organizat miercuri, împreună cu platforma organizațiilor specializate în lupta împotriva traficului de persoane, ProTECT, masa rotundă „Combaterea fenomenului de trafic de persoane.

La discuție au participat Andrew Noble, Ambasadorul Marii Britanii și Irlandei în România, reprezentanți ai Ministerului Justiției, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai autorităților naționale și ai ONG-urilor, parlamentari și europarlamentari.

În deschiderea dezbaterii, Oana Țoiu a transmis că: „Anul acesta este unul critic, în primul rând pentru că sunt din ce în ce mai multe victime și posibile victime care au nevoie de siguranță și ajutor dar și pentru că există riscul unor sancțiuni economice în contextul internațional dacă reversăm tendința de creștere. Deși sub raportate cifrele indică o creștere a numărului de minore traficate. Jumătate din victime provin din mediul rural și dacă studiem nivelul de pregătire pentru piața forței de muncă vom vedea că mai puțin de jumătate dintre victime au peste 8 clase absolvite. Este important să adresăm fenomenul și din perspectiva prevenirii și a reintegrării. La ce ne angajăm astăzi aici este la colaborarea interinstituțională necesară combaterii fenomenului și la un parteneriat constant cu societatea civilă, precum și la sprijinul necesar în Parlament.”

Anca Dragu, președinta Senatului României, a vorbit despre amploarea fenomenului și factorii care trebuie combătuți, precum sărăcia și lipsa educației, pentru a stopa traficul de persoane.

„Susțin identificarea golurilor din legislație pentru a face modificările necesare. În prezent, 25 milioane de persoane sunt private de dreptul fundamental la libertate fiind exploatate. Femeile și copiii reprezintă marea majoritate. Din cifre vedem ca la nivelul anului 2020, conform raportului ANITP, au fost raportate în jur de 600 de victime dintre care 80% sunt femei. Factorii care favorizează traficul de persoane sunt sărăcia și lipsa educației, aspecte care vulnerabilizează și trebuie combătute.”, a transmis Anca Dragu, președinta Senatului.

În contextul discuțiilor, reprezentanții Ministerului Justiției au prezentat detalii referitoare la Fondul Național pentru Prevenirea Criminalității care va fi operaționalizat prin intermediul ANABI. Acesta va fi alimentat cu sume de bani confiscate și cu cele rezultate din valorificarea bunurilor confiscate din proceduri judiciare penale și va putea acoperi unele nevoi specifice ale instituțiilor publice și ale organizațiilor nonguvernamentale, inclusiv programe de protecție și asistență a victimelor infracțiunilor.

„Acest flagel trebuie combătut, pe toate planurile. Mult timp, Justiția din România a fost deficitară în apărarea victimelor traficului de persoane și în pedepsirea celor responsabili. Statul este responsabil să pună la dispoziţia victimelor pârghii dinamice şi efective pentru diminuarea impactului profund al traumelor. Putem răspunde acestei aşteptări printr-o formare specializată a magistraţilor, prin adaptarea cadrului judiciar la nevoile victimelor şi prin identificarea zonelor de intervenție în legislaţie. De asemenea, nu trebuie să economisim niciun efort în pedepsirea traficanților și destructurarea rețelelor.”, transmite Ministrul Justiției, Stelian Ion.

Andrew Noble a reiterat sprijinul constant al Ambasadei Marii Britanii și Irlandei de Nord în combaterea fenomenului, în colaborarea transfrontalieră necesară acestui lucru și a societății civile implicate în combaterea fenomenului.

Reprezentanții societății civile și-au reafirmat disponibilitatea de a pune la dispoziția autorităților și a legislativului competența acumulată în anii de practică alături de beneficiari. Acestea au subliniat necesitatea alocării resurselor financiare necesare, a dezvoltării infrastructurii de centre și dezvoltarea și finanțarea publică a asistenței specializate. Reprezentanți ai societății civile au îndemnat la prudența pentru a nu genera revictimizare, au semnalizat necesitatea criminalizării cererii precum și riscurile ridicate în pandemie în procesul de reintegrare. Rezultatele slabe din ultimii ani în confiscarea averilor dobândite ilicit de pe urma traficului de persoane au fost de asemenea menționate, împreună cu necesitatea unor măsuri concrete în acest sens.

La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, Agenția Naționale de Combatere a Traficului de Persoane, ANDPDCA, Organizația Internațională pentru Migrație, Patriarhia Română, organizații non guvernamentale.

Ramona Strugariu, europarlamentar USR PLUS, a afirmat că: „Ultimele rapoarte europene plasează România pe primul loc în ce privește țara de cetățenie a victimelor înregistrate. Aceste rapoarte mai dau niște date îngrijorătoare, trei sferturi sunt femei, jumătate cu cetățenie europeană, iar în ce privește traficul de copiii un sfert sunt cetățeni europeni. E nevoie să ajungem la tineri, să le comunicăm pe rețelele de socializare, acolo unde sunt ei, despre ce înseamnă pericolul real al traficării”, a subliniat europarlamentarul USR PLUS Ramona Strugariu.

Oana Țoiu și-a luat o serie de angajamente față de cei prezenți, în baza angajamentelor din programul de guvernare, dar și a unor pași concreți de organizare precum organizarea unei noi discuții peste șase luni pentru a evalua demersurile făcute în acest timp și urgentarea proiectelor de lege menite să protejeze victima și să pedepsească traficantul. „Alături de societatea civilă, ministerele responsabile și cancelaria primului ministru vom ține împreună o foaie de parcurs astfel încât să nu ne întâlnim la această masă peste câțiva ani de zile să discutăm despre aceleași probleme vechi nerezolvate ci despre pași concreți făcuți și etapa următoare”, a conchis deputatul Oana Țoiu.

Platforma PRO-TECT reunește 20 de organizații specializate în combaterea traficului de persoane (www.trafic-de-persoane.ro).

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare