O delegaţie de 20 de elevi ai Şcolii Superioare Vocaţionale nr. 5 din Cernăuţi a participat la o serie de ateliere pe tematică foto-video şi TIC, prin care s-a urmărit consolidarea cooperării transfrontaliere România-Ucraina, alături de alţi 20 elevi de la Liceul Tehnologic ‘Oltea Doamna’ din oraşul sucevean Dolhasca.
Într-un comunicat de presă remis AGERPRES, vineri, de Asociaţia Consultanţilor în Dezvoltare Comunitară (ACDC), se arată că atelierele s-au desfăşurat la Vama, în perioada 16-20 aprilie, iar ambele grupuri au fost însoţite de profesori şi specialişti din aceste domenii, care au împărtăşit din cunoştinţele profesionale şi tainele meseriilor lor.
Potrivit sursei citate, activităţile reprezintă o continuare a activităţilor din Proiectul Smart4Youth – Suport, Mobilitate şi Artă pentru Tinerii de peste Graniţa România – Ucraina (2SOFT/1.1/139), organizate într-o primă etapă între 5-9 aprilie, când 60 de liceeni de la aceleaşi instituţii educaţionale s-au reunit pentru ateliere de artă tradiţională prin sculptură, pictură pe sticlă şi lemn şi cusut mărgele şi antreprenoriat.
Smart4Youth reprezintă o iniţiativă finanţată prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina, ce îşi propune facilitarea cooperării instituţiilor educaţionale în vederea creşterii accesului la educaţie de calitate pentru două sute de tineri care locuiesc în zona transfrontalieră, prin iniţierea unor ateliere inovative de creaţie prin artă, fotografie şi film.
Proiectul este implementat de către ACDC, în parteneriat cu Liceul Tehnologic ‘Oltea Doamna’ Dolhasca, Şcoala Superioară de Artă nr. 5 Cernăuţi şi Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din acelaşi oraş.
”Invitaţi din domeniul educaţiei, artei şi reprezentanţi din partea autorităţilor locale au luat cuvântul, din dorinţa de a transmite mai departe generaţiei tinere secretele meseriei pe care o desfăşoară, pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la probleme de interes în societate, precum şi pentru a încuraja cooperarea transfrontalieră”, se arată în comunicat.
În cea de a treia zi, cunoştinţele teoretice s-au transpus în practică, printr-o vizită la Mănăstirile Humor şi Voroneţ, ocazie cu care participanţii au surprins mai multe cadre ale locaţiei şi au luat interviuri însoţitorilor, printre care Iurii Levchyk – preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi.
În luna mai, o nouă serie de ateliere pentru cooperare transfrontalieră vor fi găzduite de către partenerii ucraineni.
Sursa: PRESSONLINE