Autorităţile locale din Sfântu Gheorghe vor cumpăra fosta Fabrică de Ţigarete din municipiu, care şi-a încetat activitatea în urmă cu aproape 10 ani, dorind, printre altele, să înfiinţeze aici un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment după modelul ‘Palatului minunilor’ din Budapesta.
Potrivit conducerii Primăriei, contractul de vânzare-cumpărare va fi semnat, cel mai probabil, săptămâna viitoare, la suma de 4,9 milioane de euro, autorităţile locale exercitându-şi dreptul de preempţiune asupra terenurilor şi clădirilor societăţii Galaxy Tabacco SA Bucureşti, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că imobilul va fi reabilitat şi introdus în circuitul public, o parte urmând să fie destinat copiilor şi tinerilor pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi pentru petrecerea timpului liber.
Vicepremierul Kelemen Hunor, prezent la conferinţa de presă, a subliniat că fosta Fabrică de Ţigarete, construită la începutul anilor 1900, este monument istoric şi a apreciat efortul autorităţilor locale de a salva această clădire de patrimoniu.
‘Mă bucur că municipiul Sfântu Gheorghe face un efort bugetar şi reuşeşte să cumpere această clădire sau acest complex de clădiri, fiindcă astfel va intra în circuitul public, nu se va demola, nu se vor construi aici nişte blocuri de locuinţe. E nevoie şi de cartiere de locuinţe, dar nu în centrul oraşelor şi după renovare, după un proiect care urmează să fie pus pe hârtie, va intra în circuitul public pentru copii, pentru tineri, pentru scopuri culturale, educative’, a declarat Kelemen Hunor.
Primarul Antal Arpad a adăugat că autorităţile locale au achiziţionat în ultimii 15 ani mai multe imobile şi terenuri, sporind averea comunităţii locale, amintind printre altele fostul IAS de la Câmpu Frumos, în locul căruia a fost construit Parcul Industrial, Casa Bene, unde a fost amenajat Muzeul Cinegetic, fostul sediu al Băncii Naţionale Române, unde va fi înfiinţat Centrul de Inovare şi Start-up Design Bank, fostul hotel Bodoc din centrul oraşului, care va fi demolat şi în locul căruia va fi construit un centru cultural şi de tineret, precum şi fosta clădire a Romtelecom, unde a fost mutată Administraţia Financiară.
De asemenea, autorităţile locale doresc să intre în posesia Casei de Cultură a Sindicatelor şi a sediului Poştei Române, două clădiri aflate într-o stare avansată de degradare.
Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe, unde s-au făcut ani de zile ‘legendarele’ ţigarete Carpaţi, Snagov şi Mărăşeşti, şi-a încetat activitatea în anul 2011 ca urmare a suspendării autorizaţiei de producţie şi comercializare, iar câţiva ani mai târziu compania a intrat în insolvenţă din cauza datoriilor acumulate către bugetul de stat.
Sursa: PRESSONLINE