Primarul municipiului Focşani, Cristi Valentin Misăilă, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că va delega atribuţiile de principal ordonator de credite către viceprimarul PNL, Ana Maria Dimitriu, aceasta având posibilitatea să semneze virări de credite astfel încât bugetul oraşului să poată fi validat.
‘Dacă am un buget invalid, nu pot să vin să operez pe un buget invalid, ca să-l fac eu valid. Eu vreau să deblocăm situaţia, dar respectând legea. Iar măsura pe care dumnealor (majoritatea PNL-USR din Consiliul Local – n.red.) mi-o propun nu este decât o capcană perversă de a mă îndemna să fac o ilegalitate, pentru a avea un motiv să mai facă încă o plângere penală. Dacă dumnealor consideră că această soluţie este legală, pentru a debloca această situaţie, eu, personal, conform atribuţiilor ce-mi sunt oferite de către Codul administrativ, pot să deleg anumite atribuţii către viceprimari. Declar public că voi delega această atribuţie de ordonator principal de credite doamnei viceprimar Ana Maria Dimitriu şi dacă dumnealor îşi asumă şi consideră că aceasta este soluţia de a ieşi dintr-o situaţie de genul acesta, o invit să semneze această dispoziţie prin care să contravină voinţei CL şi legii’, a afirmat Cristi Misăilă.
El susţinut că, la acest moment, Primăria Municipiului Focşani înregistrează plăţi restante la furnizori în valoare totală de aproximativ patru milioane de lei iar salariile angajaţilor din primărie, din instituţiile subordonate care au bugetul invalid, precum şi din unităţile care sunt dependente de transferurile primite de la primărie pentru completarea veniturilor nu au fost plătite.
Misăilă a declarat că este dispus să îşi dea demisia din funcţie dacă cetăţenii i-o cer.
‘Dacă este cazul, declar public, pentru binele focşănenilor, pot să îmi dau şi demisia. Dar vreau să o aud din gura focşănenilor’, a spus Misăilă.
Potrivit primarului Cristi Misăilă, prefectul judeţului Vrancea, Gheorghiţă Berbece, care a fost solicitat să se pronunţe asupra legalităţii hotărârii CL Focşani din 10 mai prin care s-a votat bugetul municipiului, a semnat o adresă prin care primarul şi CL sunt trimişi ‘la o reconciliere, fără a spune negru pe alb că hotărârea este legală sau ilegală’.
Viceprimarul Ana Maria Dimitriu a declarat, pentru AGERPRES, că refuză delegarea de atribuţii în acest scop.
‘Sunt uimită de luarea acestei decizii. Din câte ştiu, primarul este principalul ordonator de credite. Este adevărat că poate delega aceste atribuţii. Îi transmis domnului primar pe această cale că ceea ce şi-a asumat până acum trebuie să ducă la bun sfârşit. Aşadar, rolul de principal ordonator de credite îi aparţine în totalitate, dumnealui a fost iniţiatorul bugetului, dumnealui să-şi asume până la capăt ceea ce, fără Consiliul Local, la un moment dat a semnat. Şi anume, mărirea salariilor angajaţilor din cadrul primăriei. Nu-şi poate spăla păcatele cu mâna altuia’, a spus Dimitriu.
Ea a afirmat că primarul nu a putut justifica cheltuielile de funcţionare propuse în bugetul pe anul în curs.
‘Sumele propuse prin proiectul de buget al anului 2021 cu titlul de cheltuieli de funcţionare nu au fost justificate de ordonatorul principal de credite, adică de primar. Dacă stăm să ne gândim, proiecţia bugetului a arătat clar viziunea primarului municipiului Focşani, în niciun caz şi viziunea grupului de consilieri, 21 la număr, pentru că dumnealui a considerat că aşa trebuie să îmbrace forma bugetul pe anul 2021. (…) Primarul municipiului Focşani nu îşi ia rolul în serios de primar ales’, a fost de părere viceprimarul.
Bugetul municipiului Focşani a fost invalidat de către softul Administraţiei Finanţelor Publice Vrancea, Ministerul Finanţelor susţinând că invalidarea ar fi fost cauzată de erori ale ordonatorului de credit la întocmirea şi introducerea acestuia în Sistemul informatic al Ministerului Finanţelor (Forexebug), în timp ce primarul Cristi Misăilă a declarat că invalidarea bugetului ar fi venit în urma unor amendamente ale majorităţii CL Focşani, care au determinat ca execuţia bugetară pe tot anul la unele capitole bugetare să fie mai mică decât sumele deja cheltuite până în luna mai. AGERPRES / (A – autor: Dana Lepădatu, editor: Antonia Niţă)
Sursa: PRESSONLINE