Proiect de lege care va permite accesul angajaților la datele proprii din REVISAL, depus în Parlament

Deputatul USR PLUS Cristina Prună a depus marți un proiect de lege care odată adoptat va permite accesul angajaților, online, la datele proprii din registrul de evidență al salariaților (REVISAL) și la dovada vechimii în muncă.

„Fără cerere scrisă și număr de înregistrare! Totul, imediat și necondiționat de consimțământul angajatorului.

Există multiple situații în care oamenii au nevoie de un un extras din registrul de evidență al salariaților sau de un document echivalent care atestă vechimea în muncă. 

  • Acum, angajații sunt obligați să parcurgă o procedură birocratică greoaie și lipsită de logică pentru un astfel de document. Asta în condițiile în care există deja o bază de date online. Dar aceștia din urmă nu au acces direct la ea. Într-o țară în care discutăm de ani de zile de o digitalizare accelerată și continuă, acest fapt este o anomalie. 

 

  • Ei pot cere vechimea în muncă fie de la angajator, fie de la Inspectoratul teritorial de muncă. Soluționarea poate dura chiar și 15 zile. Prin adoptarea acestui proiect de lege, eliminăm necesitatea depunerii unei cereri scrise și tăiem termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute. 

Adoptarea acestei inițiative legislative le va oferi tuturor românilor acces neîngrădit la portalul online al Inspecției Muncii. Astfel, ei vor putea accesa oricând istoricul contractelor de muncă terminate sau active. Este un pas normal în procesul debirocratizării și digitalizării statului. 

Proiectul va produce beneficii reale pentru oameni. Am încredere că toți colegii mei parlamentari vor susține această inițiativă și voi depune toate eforturile pentru ca ea să fie adoptată”, a scris Prună, pe Facebook.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare