Șeful Statului Major al Apărării în SUA a fost în vizită oficială în România

Şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, s-a întâlnit cu preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din Armata SUA, generalul Mark A. Milley, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în Statele Unite ale Americii în perioada 12 – 18 iulie.

De asemenea, oficialul român a avut întrevederi şi cu şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul James C. McConville, şeful Forţelor Navale, amiralul Michael Gilday, cu locţiitorul şefului Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul David W. Allvin, şeful Gărzii Naţionale a SUA, generalul Daniel R. Hokanson, şi cu locţiitorul comandantului suprem al Allied Command Transformation (ACT), generalul Paolo Ruggiero.

Pe timpul vizitei în SUA, şeful SMAp a participat la ceremonia de realizare a Capabilităţii Operaţionale Complete a Comandamentului Forţelor Întrunite (JFC) Norfolk şi a purtat discuţii cu reprezentanţi ai unor importante grupuri de analiză din domeniul apărării.

În dialogul cu oficialii militari americani a fost subliniată importanţa evoluţiilor mediului de securitate în regiunea Mării Negre, a fost analizată eficienţa activităţilor de descurajare întreprinse în cadrul NATO şi în plan bilateral, precum şi asigurarea interoperabilităţii şi operaţionalizarea cât mai rapidă a sistemelor de armament recent achiziţionate de Armata României. Totodată, întâlnirile au facilitat identificarea unor modalităţi concrete de intensificare a cooperării.

Discuţiile cu reprezentanţii structurii de comandă a ACT s-au circumscris temelor privind dezvoltarea capabilităţilor aliate, abordarea strategică a situaţiei de securitate şi planificarea activităţilor comune de instruire. La ceremonia de la Norfolk, generalul-locotenent Daniel Petrescu l-a felicitat pe amiralul Andrew Lewis, comandantul JFC, pentru eficienţa cu care, în procesul de adaptare a Alianţei, s-a realizat o importantă capabilitate de comandă şi control, iniţiată la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, din iunie 2018.

O altă etapă a vizitei în Statele Unite ale Americii a fost constituită din întâlniri cu reprezentanţi ai institutelor „Center for European Policy Analysis”, „Atlantic Council” şi „The Heritage Foundation”, organizaţii care, prin analizele pe care le efectuează şi prin legăturile pe care le promovează, pot influenţa politicile americane, inclusiv în regiunea Mării Negre.

Vizita şefului SMAp se încadrează în acţiunile de consolidare a cooperării cu Statele Unite ale Americii în domeniul apărării. Relaţiile solide şi dinamice de colaborare dintre militarii români şi americani reprezintă o componentă vitală a Parteneriatului Strategic, care urmăreşte consolidarea securităţii României şi promovarea ţării noastre ca vector de stabilitate în Europa de Sud-Est.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare