Niciun primar din judeţul Covasna nu a acţionat până acum pentru împuşcarea urşilor agresivi care intră în localităţi, deşi mulţi s-au plâns că aceştia pun în pericol vieţile şi bunurile oamenilor, iar Guvernul a adoptat recent o ordonanţă de urgenţă care permite această intervenţie, a declarat, marţi, prefectul Raduly Istvan.
Acesta a salutat, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că Ministerul Mediului a luat decizia de a lăsa la latitudinea autorităţilor locale posibilitatea de a interveni în caz de primejdie, menţionând că acum depinde de primari ‘să ia decizii responsabile, rapide şi curajoase’ în cazul în care urşii intră în localităţi.
‘Consider că este un pas extrem de important faptul că Ministerul Mediului a coborât dreptul de decizie asupra intervenţiei de la nivel central la nivelul local (…) Am citit cu mare atenţie această ordonanţă de urgenţă şi vreau să vă spun că e şi normal ca decizia să rămână în mâna primarilor sau a viceprimarilor care împreună cu ceilalţi membri ale comisiei pot să ia o decizie rapidă, în maxim 24 de ore pentru rezolvarea situaţiei’, a declarat prefectul Raduly Istvan.
Acesta a făcut un apel către primari să se organizeze şi să înfiinţeze echipele de intervenţie împreună cu celelalte instituţii şi entităţi abilitate, menţionând că pentru intervenţie nu mai este necesară eliberarea prealabilă a autorizaţiei de recoltare sau capturare a urşilor.
‘Până acum asta a fost problema, trebuia autorizaţie prealabilă de la Bucureşti, dar acum nu mai trebuie solicitat acel aviz, decizia poate să se ia pe loc, în conformitate cu articolul 5, alineatul 1 din OUG privind intervenţia asupra exemplarelor de urs aflate în intravilanul localităţilor’, a mai spus prefectul.
Acesta a menţionat că numai în judeţul Covasna trăiesc, potrivit specialiştilor, circa 1.670 de urşi, cu aproape o mie mai mulţi faţă de numărul optim, prin urmare circa 40% dintre aceste animale ar trebui relocate sau eutanasiate.
‘Am făcut un calcul simplu, judeţul Covasna are o suprafaţă totală de 371.000 de hectare, din care suprafaţa împădurită este de circa 180.000 de hectare. Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna estimează că avem în total în jur de 1.670 de urşi, iar dacă analizăm conform WWF, Fundaţia Mondială a Naturii, pentru un exemplar de urs avem nevoie între 5.000 şi 27.000 de hectare ca şi spaţiu, ca şi teritoriu. Deci, dacă raportăm la suprafaţa totală a judeţului, la cele 371.000 de hectare în care intră şi teritoriile localităţilor, terenurile agricole, totul, atunci am putea să ţinem 75 de exemplare de urşi, iar dacă ne raportăm la pădure atunci doar 14 (…) Vânătorii spun că ar fi de ajuns 300 de hectare pentru un urs, dar chiar şi aşa ar încăpea maximum 1.236 cu tot cu sate şi oraşe sau doar 600 de exemplare numai în fondul forestier. Deci, rezultă o diferenţă de 1.000 de exemplare şi unde putem să le relocăm în ţară? În Braşov, în Vrancea, în Buzău, în Argeş? Părerea mea este că relocarea urşilor se poate face, dar nu la nivel naţional, nu la nivelul României, relocarea urşilor trebuie făcută la nivelul fondului forestier al Uniunii Europene. Pentru că nu e nicio problemă, putem să trimitem 3.000-4.000 de urşi, dar întrebarea este dacă ei vor (…) Asta e părerea mea personală, nu a prefectului’, a adăugat Raduly Istvan.
Prefectul a mai menţionat că numai luna aceasta în judeţul Covasna au fost primite 71 de apeluri la numărul de urgenţă 112 prin care se semnala prezenţa urşilor, cele mai multe din localităţile Ojdula şi Vâlcele, şi s-au depus cinci sesizări oficiale privind pagubele produse de urşi în localităţile Ilieni, Sâncrai, Valea Mare şi Târgu-Secuiesc. AGERPRES / (A – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE