Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat marţi că nu va fi modificat nimic din Regulamentul de organizare şi funcţionare şi metodologiile Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare.
‘Vineri a expirat termenul de de consultare publică pentru propunerea de modificare a Regulamentului şi metodologiilor CNATDCU. ( …) Au fost înregistrate puncte de vedere pe parcursul acestei perioade de consultare (…) şi punctul de vedere al Ministerului Educaţiei este următorul: nu va fi modificat nimic din Regulamentul de organizare şi funcţionare CNATDCU, nimic din metodologiile CNATDCU. Am luat act de opiniile exprimate şi ţinem cont de ele, acesta fiind şi rolul unui proces de consultare. Nu vor fi modificate. Mai mult decât atât, atâta vreme cât sunt ministru al Educaţiei nu voi accepta alte solicitări de modificare. Dacă toţi cei care s-au exprimat au spus că este foarte bine aşa, am luat act şi vor rămâne exact în aceeaşi formă. Îmi place să cred că solicitarea pe care am făcut-o CNATDCU încă din luna februarie, de realizare a unei strategii de prevenire şi combatere a plagiatului, va fi onorată cât se poate de curând, în aşa fel încât în această toamnă să putem avea această strategie de prevenire şi combatere a unui fenomen extrem de grav care afectează foarte mult imaginea sistemului de educaţie’, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că din 1990 până în prezent au fost eliberate 77.111 titluri de doctor.
Sorin Cîmpeanu a afirmat că a solicitat universităţilor să realizeze o analiză a acestor teze şi a menţionat că Ministerul Educaţiei va acorda finanţare.
‘Solicit universităţilor în care s-au susţinut toate aceste teze de doctorat ca într-un termen rezonabil – un an spre exemplu – să realizeze o analiză a tuturor tezelor de doctorat susţinute în aceste universităţi. Fiecare să îşi analizeze propriile teze. Să îşi asume răspunderea şi să declare sub semnătură că au fost analizate şi că sunt sau nu sunt situaţii neconforme rezultate în urma acestor analize. În acest sens, Ministerul Educaţiei va acorda şi o finanţare pentru acest proces de analiză a tuturor lucrărilor de doctorat susţinute în fiecare din universităţi’, a declarat ministrul.
Cîmpeanu a afirmat că va fi un sistem prin care pentru analiza fiecărei teze va fi acordată ‘o sumă rezonabilă, cu titlu de exemplu în jur de 50 – 60 de euro, undeva pe acolo pentru fiecare teză’.
Sursa: PRESSONLINE