Orban, cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului: Trecutul – adeseori greu de privit și acceptat, dar nu putem avea un viitor dacă nu îl înțelegem

Președintele PNL Ludovic Orban spune că suntem obligați să nu uităm că în secolul XX regimurile totalitare, fasciste și comuniste, au aruncat Europa în dezastru și suferință, iar prin pactul Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august 1939, regimuri politice și-au unit forțele pentru a distruge civilizația europeană.

„Iată de ce această zi a fost aleasă de Parlamentul European pentru a comemora milioanele de victime ale fascismului și comunismului, victime ale politicilor de exterminare etnică sau socială, victime ale Holocaustului și Gulagului, victime ale războiului mondial declanșat de ambițiile nazismului și bolșevismului, ale terorii, poliției politice și ale agresiunii dictatoriale care a fost exercitată timp de decenii. 

  • În această zi reflectăm la pericolul prin care civilizația noastră a trecut atunci când a îngăduit demonilor extremismului să o guverneze. Dar este și ziua în care comemorăm sacrificiul și curajul celor care s-au ridicat la luptă contra totalitarismelor, campionii democrației, cei care au luptat pe front sau în politică, în presă, prin mari decizii sau prin gesturi simple și umane, cei care au ales să nu rămână indiferenți și care în cele din urmă au învins teroarea și au refăcut unitatea Europei.

 

  • Istoriile lor, fie că sunt lideri de națiune, fie că sunt anonimi pe frontul apărării libertății trebuie să fie pentru noi o lecție fără echivoc și un avertisment care nu și-a pierdut actualitatea. Ignorarea acestei lecții, acceptarea discursurilor antidemocratice, antiparlamentare, xenofobe, șovine, antisemite înseamnă revenirea la una dintre cele mai negre pagini din istoria umanității. 

România își comemorează victimele, oameni nevinovați care și-au pierdut viața prin politica de exterminare a evreilor și romilor în timpul dictaturilor fasciste și în sistemul concentraționar comunist. Avem, de asemenea, eroii noștri, iar la 23 August se cuvine să ne amintim de curajul Regelui Mihai I, al liderilor politici democratici, precum și al liderilor militari care i-au fost alături atunci când a schimbat destinul României și a salvat ceea ce mai putea fi salvat din dezastrul în care ne aruncase o dictatură iresponsabilă. 

  • Trecutul este adeseori greu de privit și greu de acceptat, dar nu putem avea un viitor dacă nu îl înțelegem cu adevărat, dacă nu vedem sursa suferințelor și adevărata lor amploare. Iar ceea ce este încă și mai grav este faptul că pericolele acestui trecut, dominat de ideologiile criminale fasciste și comuniste, pare că nu a ieșit cu totul din scenă. 

Auzim încă discursuri care îndeamnă la ură etnică sau socială, la limitarea rolului instituțiilor democratice, discursuri agresive și intolerante. În fața lor trebuie să rămânem puternici, pentru că acestea sunt semințele otrăvite din care crește totalitarismul, iar România și Europa au suferit deja prea mult sub apăsarea unor astfel de aberații ideologice”, a scris Orban, pe Facebook.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare