Primăria Iaşi, prin intermediul Direcţiei de Asistenţă Socială, organizează, în perioada 25 august – 16 septembrie, o amplă campanie care are ca scop diminuarea fenomenului cerşetoriei, după ce de la începutul anului Poliţia Locală a identificat 677 de cazuri de cerşetorie şi persoane fără adăpost.
Derulată sub denumirea ‘Spune nu cerşetoriei!’, campania are ca scop identificarea persoanelor care cerşesc, evaluarea situaţiei acestora şi informarea lor cu privire la serviciile şi beneficiile de asistenţă socială pe care le pot accesa la nivel local, precum şi conştientizarea şi responsabilizarea cetăţenilor municipiului Iaşi privind consecinţele încurajării cerşetoriei. Campania va urmări şi înaintarea de propuneri legislative în acest sens.
Primarul Mihai Chirica a afirmat în conferinţa de presă prin care a fost lansată campania că cerşetoria, marginalizarea socială şi abandonul şcolar sunt probleme pe care le urmăreşte ‘cu maximă atenţie’. Potrivit edilului, combaterea acestor fenomene este deosebit de importantă pentru comunitatea ieşeană, pentru că au consecinţe pe termen lung şi sunt ‘foarte nocive’.
‘Criza economică şi socială generată de pandemia de COVID-19, transferul unor persoane rău famate dinspre Occident acasă au accentuat prezenţa cerşetorilor la Iaşi. Trebuie să intervenim repede şi cu toate mijloacele. Nu vorbim despre combaterea altruismului şi a grijii pe care un om trebuie să o aibă pentru cel de alături, dar nici nu putem lăsa ca acest fenomen să devină necontrolabil’, a declarat Chirica.
La proiect participă Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi, Poliţia Locală Iaşi şi Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale.
Potrivit statisticilor Poliţiei Locale, în primele şapte luni ale anului au fost constatate 677 de cazuri de cerşetorie şi persoane fără adăpost. La Dispeceratul Poliţiei Locale Iaşi s-au înregistrat 262 de sesizări pe linie de cerşetorie şi privind prezenţa persoanelor fără adăpost iar prin aplicaţia City Report au fost înregistrate 115 sesizări având aceleaşi subiect, în total 377 de cazuri.
Tot de la începutul anului, poliţiştii locali au întocmit 19.290 procese-verbale de constatare a contravenţiei. Dintre cei 206 contravenienţi sancţionaţi pentru cerşetorie, 25 sunt din municipiul Iaşi şi 181 sunt din localităţi din alte judeţe: Ciurea, Girov, Dancu, Holboca, Piatra Neamţ, Dolhasca, Botoşani, Belceşti, Bivolari, Podu Iloaiei, Târgu Frumos, Războieni, Comarna, Voineşti, Stolniceni Prăjescu, Paşcani, Cepleniţa. Printre cerşetorii identificaţi de poliţişti se află şi şase minori cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Lor li se alătură 200 de adulţi, 80 de femei şi 120 de bărbaţi.
Poliţiştii locali ieşeni au identificat şi metodele prin care persoanele care cerşesc în Iaşi îi abordează pe cetăţeni şi încearcă să obţină bani fără să muncească, printre care: ‘Ghicitoarea’, ‘Fetiţa cu iconiţe’, ‘Copilul cu fluierul şi câinele’, ‘Cerşetorii exploataţi – minori’ sau ‘Persoane cu dizabilităţi’, ‘Femeia însoţită de copii alungată de partener’, ‘Bătrânul neajutorat’, ‘Ştergătorul de parbrize’, ‘Tânărul abandonat de părinţi’ (cerşetor ocazional), ‘Reprezentanţi ai fundaţiilor sau lăcaşelor de cult’, ‘Cetele de colindători’ (în mijloacele de transport în comun).
Directorul Direcţiei de Asistenţă Comunitară Iaşi, Luminiţa Munteanu, a declarat că în cadrul campaniei, în perioada 30 august – 3 septembrie, sunt programate identificarea, evaluarea şi informarea persoanelor care practică cerşetoria. Acest demers va fi urmat de evaluarea situaţiei socio-materiale a persoanelor care cerşesc şi includerea acestora în programele sociale derulate de municipalitatea ieşeană. De asemenea, va fi declanşată procedura de evaluare iniţială şi asigurarea intervenţiei primare în conformitate cu metodologia managementului de caz în situaţia minorilor care practică cerşetoria. Copiii care sunt scoşi la cerşit vor fi preluaţi în regim de urgenţă.
Autorităţile ieşene vor întocmi documentaţia necesară tip PIN în cazul găsirii unor persoane a căror identitate nu poate fi stabilită şi efectuarea activităţilor specifice pentru stabilirea datelor de stare civilă. În cazul în care aceste date nu pot fi stabilite, va fi oferit sprijin pentru iniţierea atribuirii identităţii pe cale judecătorească. O parte dintre cerşetori vor fi găzduiţi şi consiliaţi în Centrul Social de Urgenţă pentru Recuperare şi Integrare ‘C. A. Rosetti’ iar pentru tinerii între 18 şi 26 de ani care provin din centrele de plasament se va încerca reintegrarea socio-profesională prin Centrul Social cu Destinaţie Multifuncţională ‘Bucuria’.
De asemenea, cerşetorii vor beneficia de două mese zilnic la cantina socială, precum şi de o serie de indemnizaţii.
În a doua etapă a proiectului, în perioada 3 – 10 septembrie, echipele mixte vor merge în zonele intens circulate ale oraşului pentru a discuta cu cetăţenii şi a le înmâna materiale informative. Totodată, cetăţenii vor fi încurajaţi să ajute persoanele vulnerabile prin alte modalităţi, donaţii de rechizite, alimente neperisabile şi lucruri reutilizabile (îmbrăcăminte, încălţăminte, obiecte de uz casnic, lenjerie etc.), precum şi participarea la evenimente de strângere de fonduri etc.
Pe 16 septembrie va avea loc închiderea campaniei şi iniţierea de propuneri legislative şi de alte acţiuni.
Sursa: PRESSONLINE