Bihor: Comandantul detaşamentului de pompieri mobilizat în Grecia şi cei 17 salvatori au ajuns acasă

Cei 17 pompieri salvatori bihoreni plecaţi în misiune în Grecia au ajuns luni seară acasă, împreună cu comandantul Detaşamentului de pompieri al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, care a fost mobilizat pentru cea de-a doua misiune în respectiva ţară, prim-adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Crişana’ al judeţului Bihor, Csilik Alexandru Adrian.

Pompierii militari bihoreni au participat, alături de ceilalţi 125 de salvatori români, la o nouă misiune de sprijin a pompierilor eleni în lupta cu incendiile care au devastat zone întinse din Grecia punând în pericol viaţa şi bunurile locuitorilor din această ţară.

Pentru curajul, profesionalismul şi devotamentul arătat în participarea voluntară la această misiune dificilă şi riscantă, celor 142 de pompieri militari le-au fost conferite distincţii şi au fost înaintaţi în gradul următor, în mod excepţional, iar colonelul Alexandru Adrian Csilik a primit Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne, în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat şi inspectorul general al IGSU, Dan Paul Iamandi.

Experienţa profesională şi umană trăită pe timpul misiunii desfăşurate de salvatorii români în Grecia a fost rememorată de Alexandru Csilik.

‘În urmă cu 10 zile ne-a fost încredinţată misiunea de sprijinire a autorităţilor din Grecia în lupta împotriva incendiilor de pădure. Am pornit la drum 142 de pompieri militari cu 28 de autospeciale. După sosirea pe teritoriul elen şi instalarea bazei am început desfăşurarea misiunilor specifice, ce au constat în protejarea localităţilor Megara şi Vilia de eventualele incendii de pădure ce puteau să se producă. În a doua zi de misiune, la momentul întoarcerii din baza de operaţii a pompierilor din Polonia, am observat pe un versant ieşind fum dens. Din cauza temperaturilor ridicate şi a rafalelor de vânt puternice, în mai puţin de o oră s-a produs un incendiu masiv care s-a propagat pe o suprafaţă însemnată de pădure. Imaginea acelei zile ne-a rămas întipărită în minte, deoarece niciunul dintre noi nu mai văzusem aşa ceva. La un moment dat, incendiul cuprindea locuinţă după locuinţă. Sute de pompieri eleni, polonezi şi români, acţionând cu zeci de autospeciale, elicoptere şi aeronave, au cooperat şi acţionat cu profesionalism pentru lichidarea incendiului care ameninţa mai multe localităţi. Chiar dacă în aceste clipe suntem epuizaţi, ne simţim mândri că am reuşit să dăm o mână de ajutor poporului elen’, a relatat comandantul misiunii.

În afara de experienţa profesională acumulată, ultima misiune a avut şi o mare încărcătură emoţională şi spirituală, a menţionat acesta.

‘În urmă cu două zile, ne-am deplasat la Mănăstirea ‘Sfântul Ilie’ din zona Vilia, mănăstire pe care am protejat-o zile întregi, şi am dăruit mănăstirii un diptic cu cele două icoane de căpătâi ale creştinătăţii, respectiv a Mântuitorului şi a Maicii Domnului. Maicile au fost emoţionate şi ne-au îmbrăţişat, mulţumindu-ne pentru jertfa noastră de zi şi noapte, prin care am înlăturat toate focarele care puneau în pericol locaşul sfânt’, a mai spus Alexandru Csilik.

În semn de preţuire pentru profesionalismul de care au dat dovadă, ministrul Afacerilor Interne a dispus înaintarea la gradul militar următor, la excepţional, pentru toţi cei care au reprezentat ţara cu onoare în această misiune şi acordarea de distincţii salvatorilor.

Potrivit comunicatului remis de ISU Bihor, pompierii militari bihoreni care au participat la această misiune sunt: locotenent-colonel Csilik Alexandru – comandantul modulului român de intervenţie (înaintat la gradul de colonel), căpitan Toth Arnold (înaintat la gradul de maior), plutonier Szmolen Adrian (înaintat la gradul de plutonier major), plutonier Buboi Lucian (înaintat la gradul de plutonier major), plutonier adjutant Popa Aron (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier adjutant Lucaciu Petru (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier adjutant şef Susa Călin, plutonier adjutant Szilagyi Ferencz (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier adjutant Gyori Olimpiu (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier major Naca Vlad (înaintat la gradul de plutonier adjutant), plutonier major Gherman Adelin (înaintat la gradul de plutonier adjutant), plutonier adjutant şef Popovici Teodor, plutonier adjutant şef Nagy Robert, plutonier adjutant Panea Mihai (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier adjutant Purza Florin (înaintat la gradul de plutonier adjutant şef), plutonier Ţifra Valentin (înaintat la gradul de plutonier major) şi plutonier major Totoi Raul (înaintat la gradul de plutonier adjutant).

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare