Senatul a adoptat luni legile Justiției – Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). PNL a anunţat că le va ataca din nou la Curtea Constituţională.
“Legi de tipul celor pe care le avem acum în discuţie sunt de natură să scindeze societatea în două. Sunt de natură să creeze controverse, atâta timp cât nu sunt sufficient dezbătute, înţelese şi modificate, cu atât mai mult cu cât şi cuprind prevederi care nu sunt întocmai cu principiile unei societăţi din care astăzi facem parte. Faptul că acestei legi nu au avut un parcurs normal, au fost promovate printr-o comisie specială, procedura a fost netransparentă şi lipsită de dezbateri reale, efectiv, şi consistente, mai ales că este un domeniu sensibil (…) conduce la ideea că se doreşte promovarea lor cu orice preţ, în ciuda faptului că într-un an Centenar, noi, românii, ar trebui să fim uniţi, nu scindaţi (…) Sunt motive suficiente ca grupul PMP să voteze împotriva acestui proiect de lege şi a celorlalte proiecte”, a declarat senatorul PMP Dorin Bădulescu.
„Aş vrea să fac o precizare foarte importantă, ca să nu mai repete cineva propagandistic, cât se poate de găunos, că se instituie un control politic asupra Justiţiei. Legea 304/2004 privind organizarea judiciară conţine toate elementele care să asigure independenţa magistraţilor, imparţialitate în exercitarea actului de justiţie, inavobilitatea judecătorilor şi stabilitatea procurorilor. Nici până astăzi, din noiembrie, nimeni, nici de la Bruxelles, nici de la Bucureşti, nici din alt colţ al lumii nu a putut să facă dovada care anume text din propunerea legislativă ar pune sub control politic, ar afecta independenţa în vreun fel a sistemului judiciar din România.
Explicaţia e foarte simplă – nu a putut identifica nimeni un text pentru că el nu există. Nu există nimic în ceea ce priveşte organizarea judiciară care să rezulte din voinţa politică de control a cuiva, cu atât mai mult cu cât alternanţa la putere ar face, în modul cel mai raţional şi previzibil cu putinţă, ca acest control politic să fie exercitat de forţe politice diferite. (…) Peste 90% din textele adoptate provin de la asociaţiile profesionale ale magistraţilor. Dezbaterile au avut loc cu transmisii în direct atât online, cât şi transmise de posturile de televiziune. Dezbatere mai transparentă ca acum nu cred că am mai avut cu prilejul altei propuneri legislative”, a spus senatorul PSD Șerban Nicolae.
Cele trei legi ale Justiției au mai fost adoptate de Parlament la finalul anului 2017, dar au fost trimise înapoi pentru reexaminare, după ce PNL le-a atacat la Curtea Constituțională, iar aspectele sesizate au fost admise.