Jocuri pentru copii, descoperirea patrimoniului prin intermediul tehnologiilor moderne, o sesiune de creaţie fotografică la castrul roman de la Porolissum şi lansarea unui film documentar despre lumea medievală transilvăneană sunt activităţile pregătite de Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, pe 24 şi 25 septembrie, pentru a marca Noaptea Cercetătorilor Europeni 2021.
‘Pe 24 Septembrie, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău propune un joc care să îi transforme pe copii şi pe părinţi în mici detectivi. Între orele 12,00 şi 16,00, vizitatorii vor avea parte de multă joacă încărcată de sensuri, pornind într-o călătorie prin care să descopere o lume în permanentă mişcare: de la universul normelor şi regulilor de convieţuire şi igienă al oamenilor din antichitate, la aspecte ale vieţii domestice ilustrate prin forme-vase-ustensile, dar şi la vestimentaţia satului tradiţional surprinsă prin caracteristicile sale locale’, precizează marţi, într-un comunicat de presă, reprezentanţii Muzeului Judeţean.
Potrivit sursei citate, cu acelaşi prilej, muzeul propune descoperirea patrimoniului prin intermediul tehnologiilor moderne.
Pentru această activitate este vizat Castrul Roman de la Porolissum, unde elevi ai unei şcoli din mediul rural vor beneficia de un tur cu ghidaj gratuit, oferit de către muzeu în situl roman.
‘Tot la Porolissum se va desfăşura un proiect cu scopul coagulării comunităţii artiştilor fotografi sălăjeni în jurul patrimoniului cultural, având ca scop cunoaşterea şi promovarea obiectivelor de patrimoniu. Proiectul vizează trei componente de bază: experienţa descoperirii patrimoniului de la Porolissum prin vizitarea cu ghidaj clasic, la care se adaugă partea de reconstituire 3D, o sesiune de creaţie fotografică în sit şi, ulterior evenimentului, materialele realizate de către artiştii fotografi sălăjeni vor fi prezentate într-o expoziţie online’, se mai arată în comunicatul menţionat.
Pe 25 Septembrie, pe www.facebook.com/NoapteaCercetatorilorEuropeni, între orele 12,00 şi 20,00 se va desfăşura ediţia online a evenimentului, în care Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău prezintă, în premieră, filmul documentar ‘Trei dinţi de balaur. Enigmaticul personaj de rang înalt înmormântat la Pericei’.
Documentarul îşi propune să facă o incursiune în lumea medievală transilvăneană, prin prezentarea evoluţiei şi a stadiului cercetărilor în situl de la Pericei, complexitatea lui, elementele sale componente, urmele bisericii medievale dispărute, în care au fost înmormântaţi unii dintre membrii familiei Báthory, ramura de Pericei, înmormântările cu caracter special şi inventarul funerar al personajului de rang înalt, rezultatele şi datele parţiale obţinute, ipotezele de lucru şi proiectele de viitor.
Sursa: PRESSONLINE