Colegiul Medicilor Iaşi cere stabilirea de criterii pentru distribuirea echitabilă a resurselor limitate în condiţii de pandemie

Colegiul Medicilor Iaşi solicită stabilirea de criterii pentru distribuirea echitabilă a resurselor limitate, în contextul creşterii rapide a numărului cazurilor de COVID-19.

‘În ultima perioadă, datorită escaladării fără precedent a curbei îmbolnăvirilor de COVID-19 şi, implicit, a cazurilor grave, una dintre problemele semnalate de noi în 2020 a devenit acută şi urgent de rezolvat: stabilirea de criterii pentru distribuirea echitabilă a resurselor limitate Am ajuns deja, la nivelul întregii ţări, la raţionalizarea resurselor materiale limitate (sistemele de ventilaţie mecanică, resursele de oxigen din spitale, medicamente) şi a resurselor umane limitate, în condiţiile unei creşteri masive a numărului de pacienţi cu forme severe de COVID-19’, se arată într-un comunicat transmis vineri de Colegiul Medicilor Iaşi.

Colegiul Medicilor Iaşi reaminteşte că încă din aprilie 2020, printr-un document de poziţie intens mediatizat, a atras atenţia autorităţilor responsabile de gestionarea crizei sanitare că medicii îşi desfăşoară activitatea în condiţii excepţionale, generate de reglementarea unor practici noi şi care implică riscuri legale mari.

‘Ulterior, în noiembrie 2020, am republicat documentul, cu modificările impuse de evoluţia pandemiei, solicitând autorităţilor trei măsuri urgente, dintre care doar una, cea legată de depăşirea competenţei profesionale prevăzută de curriculumul de specialitate, s-a materializat, parţial, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 20, din 29.03.2021’, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, medicii sunt nevoiţi să prioritizeze bolnavii care vor primi tratament imediat, în condiţii de resurse limitate, cu riscul pierderii unor vieţi care, în mod normal, ar fi putut fi salvate. În practica medicală obişnuită, medicii alocă resursele existente tuturor pacienţilor, dând prioritate celor mai grav bolnavi.

‘În absenţa unor criterii asumate la nivel guvernamental şi nu profesional (este contrar spiritului şi esenţei practicii medicale), de utilizare echitabilă a resurselor limitate, există un risc crescut de acuzaţii de discriminare sau omor din culpă. Având în vedere toate acestea, Colegiul Medicilor Iaşi solicită autorităţilor responsabile să rezolve urgent: stabilirea de criterii naţionale şi asumarea acestora la nivel guvernamental, pentru distribuţia echitabilă a resurselor limitate; suspendarea responsabilităţii civile şi penale pentru posibilele acuzaţii apărute în condiţii de îngrijiri medicale sub-standard, ca urmare a resurselor limitate din perioada pandemiei’, precizează Colegiul Medicilor Iaşi.

Aceste cerinţe sunt considerate ‘fundamentale şi urgente’, pentru a se evita culpabilizarea penală, răspunderea civilă şi stigmatizarea socială a medicilor.

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare