Stelian Ion a primit, marţi, din partea comisiilor parlamentare de specialitate, aviz negativ pentru funcţia de ministru al Justiţiei.
‘Am jurat de patru ori pe Biblie – o dată la depunerea jurământului în calitate de avocat, de două ori ca deputat şi o dată ca ministru şi din punctul acesta de vedere sunt cu conştiinţa împăcată. Mi-am exercitat atribuţiile întotdeauna cu bună-credinţă şi cu probitate. (…) Un nou mandat ar însemna o continuare a activităţii la Ministerul Justiţiei. (…) Au fost anumite puncte pe care în opt luni am reuşit să le atingem împreună în cadrul acestui mandat care a încetat de curând, dar au fost şi lucruri ce nu au fost duse la îndeplinire’, a declarat el.
Stelian Ion a spus că noul mandat va fi asemănător în linii mari cu cel anterior. ‘Şi acolo erau propuse idei de reformă pentru Justiţie. Propunerea noastră la capitolul Justiţie este structurată pe trei mari componente, nu neapărat în ordinea importanţei, după cum nici enumerarea capitolelor din programul de guvernare nu este neapărat în ordinea importanţei ministerelor. Aş putea începe cu oricare dintre ele, cu partea de eficientizare a actului de Justiţie, care este una foarte importantă sau cu oricare dintre ele. (…) Primele idei şi primele angajamente se referă la respectarea independenţei Justiţiei pentru care voi lupta întotdeauna. Unul dintre deziderate este desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie’, a menţionat el.
Reprezentantul USR a subliniat importanţa Inspecţiei Judiciare. ‘Fără o Inspecţie Judiciară puternică, independentă, care să nu fie deloc legată de factorul politic nu putem spera în mod rezonabil că vom avea o Justiţie independentă (…) Am propus o reformă a Inspecţiei Judiciare, astfel încât să fie împărţită în două secţii, de fapt, să avem două inspecţii, una pentru judecători şi una pentru procurori’, a explicat Stelian Ion.
Potrivit acestuia, este nevoie de o reformă a Consiliului Superior al Magistraturii atât cu privire la numirea membrilor acestui for, cât şi referitor la modalitatea de revocare.
El a adăugat că trebuie redată libertatea de exprimare a magistraţilor, iar un alt deziderat este ridicarea MCV.
Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Justiţia va beneficia de sume importante de bani, a punctat Stelian Ion.
‘Pentru mine personal este foarte important DNA-ul pădurilor şi împreună cu ministrul Mediului vom colabora pentru a veni până la sfârşitul anului cu acea formulă, astfel încât infracţiunile grave de mediu să fie supuse cercetării de către procurorii DNA, urmând ca celelalte categorii de infracţiuni să fie anchetate de procurori specializaţi din cadrul Parchetelor’, a menţionat Stelian Ion.
Senatorul PNL Iulia Scântei a declarat că refuzul lui Stelian Ion de a emite avizul de legalitate pentru programul ‘Anghel Saligny’ ‘a aruncat’ România în criză politică în urmă cu două luni.
‘La momentul la care premierul m-a sunat şi în ton imperativ mi-a impus să pun semnătura pe un aviz, nu existau la Ministerul Justiţiei toate celelalte avize necesare nici în original, nici scanate, nici fotocopie, în niciun fel. Drept dovadă, ulterior s-a demonstrat foarte clar că nu era aviz de la Ministerul Transporturilor, că avizul de la Finanţe a fost obţinut ulterior demiterii mele, aşa încât criza guvernamentală a fost generată de revocarea intempestivă şi nejustificată a mea de către premierul Florin Cîţu’, a răspuns Stelian Ion.
Sursa: PRESSONLINE