Fostul şef al SRI, George Maior, în prezent ambasador al României în SUA, va fi chemat de urgenţă la Bucureşti, pentru a fi din nou audiat la Comisia parlamentară de control a activităţii SRI, pe motiv că „ar fi minţit”, a anunţat joi preşedintele comisiei, Claudiu Manda.
Anunţul lui Manda a venit la finalul unei a doua runde de discuţii la comisie cu fostul şef al ANI, Horia Georgescu, care a făcut, potrivit acestuia, mai multe precizări în faţa parlamentarilor vizavi de relaţia sa cu George Maior.
Manda a arătat că, din cele relatate, relaţia Georgescu-Maiot nu a fost una apropiată, sau cel puţin de dialog, în niciun caz una „vagă”.
„După ce-am discutat astăzi cu domnul Horia Georgescu, considerăm că domnul Maior ne-a minţit şi credem că sunt destul de multe lucruri pe care ar trebui să le discutăm în continuare cu domnul Maior.
O să îi scriem o adresă domnului Maior, să îl invităm de urgenţă la comisie pentru a discuta şi a avea opinia domniei sale în contextual noilor lucruri spuse la comisie de către Horia Georgescu. N-are cum să fie o discuţie sau să se cunoască vag, persoane care s-au întâlnit la sediul SRI, la sediul ANI, la restaurant sau la domnul Horia Georgescu acasă. Ne-a comunicat că, după ce promovase sau obţinuse examenul de a fi nominalizat preşedinte al ANI (n.r. Horia Georgescu) – procedura presupunea ca Senatul României să-l valideze printr-un vot – , era o perioadă în care parlamentarii PSD, nu ştiu dacă şi PNL, că era vorba de USL, nu participau la şedinţe, nu era cvorum – a avut o discuţie cu domnul Maior, s-a plâns la domnul Maior pe acest caz, domnul Maior l-a asigurat că va fi în regulă şi, la cât ne-am uitat astăzi în timpul şedinţei la ce s-a întâmplat la Senat la vremea respectivă, cred că a fost prima şedinţă de plen a Senatului în care s-au întrunit senatori şi au putut să ia o decizie.
Vrem să-l ascultăm şi pe domnul Maior dacă s-a întâmplat aşa şi dacă a avut vreo discuţie cu cineva din zona de decizie”, a declarat Claudiu Manda.
El a mai relatat că Horia Georgescu ar fi discutat de mai multe ori cu Maior şi pe tema sistemului de justiţie din România. Din acestea, s-a desprins ideea că Maior ar fi putut într-adevăr să fie premierul României, aşa cum s-a şi vehiculat de fapt la acea vreme pe surse.
„Am înţeles că există şi un mail transmis de către domnul Horia Georgescu domnului George Maior, în care arată viziunea domniei sale în ceea ce înseamnă zona de justiţie din România, întreg sistemul şi de funcţionare.
Această discuţie a fost în contextul în care, a confirmat inclusiv domnul Horia Georgescu din discuţiile pe care le-a avut la vremea respectivă, domnul Maior era un posibil candidat sau un posibil prim-ministru al României.
La întrebarea dacă domnul Horia Georgescu ar fi putut să fie ministru al Justiţiei sau dacă a avut discuţie în acest sens sau dacă i s-a promis sau dacă i s-a propus acest lucru, a preferat să folosească deja o frază consacrată – ‘nu confirm şi nu infirm’”, a spus Manda, care a adăugat că pentru membrii comisiei un astfel de răspuns înseamnă „Da”.
Un alt punct al discuţiilor s-a referit şi la dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis
„Sesizarea a fost făcută pe data de 20 februarie 2013, viza presupuse fapte de incompatibilitate din anul 2009, respectiv 2010. (…) Dosarul a mers în instanţă (…). Întrebările adresate domnului Horia Georgescu au fost dacă a avut discuţii cu domnul Maior legat de dosarele care sunt în competenţa ANI – răspunsul a fost „da”.
Dacă a avut discuţii atunci când aceste dosare deja plecaseră de la ANI şi se aflau în instanţă – răspunsul a fost „da”. Se interesa de mersul dosarelor în instanţă sau ale unor dosare în instanţă. Ultima discuţie avută cu Maior despre parcursul în instanţă al dosarului d-lui Iohannis a fost pe data de 19 septembrie 2014. Acest lucru putem să-l verificăm, o să verificăm la comisie, pentru că am înţeles că a fost vorba de un apel făcut pe telefonul operativ, ne-a spus ziua, ne-a spus intervalul orar, de la SRI şi telefonul operativ de la ANI. (…) Înţelegem că a fost acea discuţie pe data de 19, ne-am uitat în presa de la vremea respectivă, tocmai pe data de 19 septembrie ANI a solicitat un termen mai rapid la ÎCCJ şi cred că pe 23, la 3-4 zile a fost acceptat deja un termen mai rapid la ÎCCJ să se judece mai multe dosare, printre care şi acesta de incompatibilitate al domnului Iohannis”, a spus şeful comisiei SRI, care a adăuga că aşteaptă punctul de vedere al lui George Maior, atunci când acesta va veni din nou la Bucureşti.
- Un alt punct de discuţie a fost cel referitor la dosarul de incompatibilitate al actualului şef al SRI, Eduard Hellvig, în perioada în care acesta era ministru al Dezvoltării, context în care Claudiu Manda spune că Horia Georgescu a confirmat că a avut discuţii cu George Maior despre cazurile Hellvig şi Mihalache, chiar şi când dosarele erau în instanţă.
„Nota a plecat de la SRI în octombrie 2012, iar decizia ANI a fost la începutul campaniei electorale, în noiembrie 2012. Sigur este doar o speculaţie în acest moment dacă acea decizie s-a dorit să blocheze un eventual acces la o funcţie într-un guvern care se prefigura Guvern USL, pentru că exista majoritate, iar domnul Hellvig la vremea respectivă avea o funcţie importantă în PNL. Ce am înţeles de pe baza acelei note, unde se face referire la o anumită firmă, că ANI parcurgând sesizarea respectivă a stabilit la aceeaşi dată şi incompatibilitate pentru domnul Dan Mihalache.”, a spus preşedintele Comisiei SRI.