USR acuză PSD, PNL și UDMR că fac scut în jurul funcționarilor publici incompatibili

Proiectul USR care vizează decuplarea funcționarilor publici declarați incompatibili de ANI de funcțiile de conducere și control în sistemul bugetar nu a fost marți adoptat de plenul Camerei Deputaților după ce deputații PNL, UDMR și PSD au făcut front comun și au refuzat să voteze inițiativa.

Prin opțiunea „prezent, nu votez” adoptată, deputații PNL, UDMR și PSD au făcut, practic, scut în jurul funcționarilor publici incompatibili, acuză USR.

Ideea proiectului de modificare a Legii Agenției Naționale de Integritate a apărut în urma unor sesizări venite din circumscripția Dolj cu privire la situații în care diverse persoane, incompatibile ca primari, se «transformau» ulterior în administratori publici, urmând să exercite atribuții de primar. Ulterior, am discutat cu colegii și mi-am dat seama că situația este generalizată, la nivel de țară: cei care nu mai pot fi aleși, pe o perioadă de 3 ani, sunt numiți în diverse funcții de răspundere și, ce e mai important, gestionează banul public sau instituții importante. Acest lucru contrazice spiritul legii, pentru că nu titulatura funcției e importantă, ci atribuțiile pe care persoana respectivă le exercită, în special, repet, când e vorba de bani”, declară senatorul USR Cosmin Poteraș.

Proiectul de lege propune, în primul rând, ca funcționarii publici declarați incompatibili să ia, literalmente, o pauză de 3 ani de la funcțiile publice de conducere și control, fie ele alese sau numite.

În al doilea rând, inițiativa ridică problema prescripției, pentru că legea în vigoare în acest moment stabilește o derogare de la dreptul comun și lipsește, practic, ANI de instrumentele necesare pentru a-și face treaba. Pentru remedierea problemei, USR a propus abrogarea art. 25 alin. 5 din Legea 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, astfel încât regulile de drept comun din Codul Civil să se aplice tuturor.

Cele 197 de refuzuri de a vota îmbunătățirile la Legea 176/2010 și Legea ANI au venit de la PSD (103), PNL (62), UDMR (18) și minoritățile naționale (14).

Înaintea votului, proiectul a primit avize favorabile de la Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social, precum și un raport favorabil de la Comisia juridică a Camerei Deputaților.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare