Avertisment dur al UDMR pentru coaliţia PSD-ALDE referitor la noul Cod Administrativ

UDMR, Kelemen Hunor, solicită amânarea dezbaterilor privind noul Cod Administrativ înainte de întrunirea Comisiei de specialitate a Senatului. UDMR denunţă inexistenţa unui dialog real pe marginea proiectului, pentru că nu au fost discutate amendamentele.

Pe de altă parte, în forma actuală, legea arată mai mult că ar fi vorba despre centralizare, nicidecum despre descentralizare – a subliniat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, potrivit unui comunicat al Uniunii.

    „Din punctul nostru de vedere sunt multe greşeli în forma actuală a acestui proiect. De exemplu, întărirea rolului prefectului. Prefectul ar deveni garantul legalităţii, ministerele ar putea comunica cu instituţiile subordonate numai prin intermediul acestuia. Prefectul nu ar avea doar calitatea de supervizor, dar ar putea si sa verifice legitimitatea actelor emise de administraţiile locale – sunt câteva aspecte care depăşesc limitele constituţionalităţii”, a precizat preşedintele UDMR.

Totodată proiectele de hotărâre din Consiliile Locale nu ar putea fi supuse dezbaterii doar dacă sunt însoțite de avizul de legalitate al secretarului UAT.

Kelemen Hunor consideră că, un alt aspect, mult mai grav, este schimbarea majorităţii calificate de două treimi existente azi cu majoritatea absolută pentru adoptarea hotărârilor Consiliilor Locale şi Judeţene privind patrimoniul, cu excepţia vânzării-cumpărării de imobile şi acest lucru iarăşi nu este bine. Când e vorba despre patrimoniu, trebuie să păstrăm acele două treimi.

„Deci trebuie o discuţie serioasă, deoarece am impresia că cei care au pregătit noul cod nu sunt neapărat politicieni ci mai degrabă cei din eşalonul 2 – 3 din administraţie, care au interesul sa existe o centralizare puternică şi alte obiective decât cele care există în programul de guvernare şi în programul nostru politic”,  a avertizat preşedintele UDMR.

 

 

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare