Consiliul Judeţean Dâmboviţa anunţă, marţi, într-un comunicat de presă, că de la 1 ianuarie 2022 se va face colectare selectivă a deşeurilor în întreg judeţul.
‘Pentru ca acest lucru să fie posibil, începând de astăzi, 2 noiembrie 2021, operatorul care a câştigat licitaţia, respectiv SC Supercom SA, va distribui gospodăriilor din întreg judeţul 156.227 pubele, 5.241 containere, precum şi recipienţi metalici şi saci rezistenţi, în vederea colectării selective a deşeurilor umede şi a celor uscate’, precizează CJ Dâmboviţa.
În luna iulie a fost semnat contractul de colectare separată şi transportul separat al deşeurilor, pe cel puţin două fracţii – umedă şi uscată.
‘Este un pas important spre normalitate. Cei mai mulţi dintre noi ştim ce se întâmplă atunci când deşeurile pe care le producem în casele noastre nu beneficiază de o colectare selectivă: gropile de gunoi devin neîncăpătoare, o parte din deşeuri ajung în râuri, pârâuri, păduri, pe marginea drumurilor – poluând mediul înconjurător, afectând ecosisteme, declanşând incendii, pânza freatică este grav afectată de infiltrarea în sol a substanţelor periculoase şi multe alte situaţii cu impact major asupra mediului. În plus, întâmpinăm neplăceri, cum ar fi mirosurile generate de deşeurile în descompunere, şi favorizăm un mediu care atrage dăunătorii (…). Colectarea selectivă a deşeurilor constituie de astăzi un efort colectiv al dâmboviţenilor – pentru sănătatea noastră, care depinde direct proporţional de sănătatea mediului înconjurător’, spune preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Durata contractului încheiat cu SC Supercom SA este de 8 ani şi are o valoare de 297 milioane de lei. Operatorul va utiliza peste 120 de utilaje pentru asigurarea colectării selective a deşeurilor şi transportul separat al acestora, dotate cu sisteme de monitorizare şi cântărire.
Conform CJ Dâmboviţa, colectarea selectivă impune ca punctele de precolectare din mediul urban şi rural şi zonele de blocuri să fie dotate cu recipienţi pe culori: galben, pentru colectarea deşeurilor de plastic şi metal, şi albastru, pentru deşeurile de hârtie şi carton. Sticla se va precolecta în recipienţi de tip clopot. În eurocontainerele negre se vor depozita deşeurile menajere, fracţia umedă.
În prezent, Consiliul Judeţean Dâmboviţa manageriază proiectul ‘Sprijin pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire’, în vederea realizării infrastructurii necesare unui sistem de management integrat al deşeurilor. Prin implementarea acestui proiect se vor realiza: o instalaţie de tratare mecanică biologică (TMB), cu biodigestare anaerobă; trei centre de stocare temporară, cu fluxuri speciale de deşeuri; o staţie de transfer; o staţie de sortare; investiţii în echipamente pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, un parc ecologic. AGERPRES / (AS – autor: Cornelia Dumitru, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE