În judeţul Bihor, din cele circa 160.000 de hectare de păşuni şi fâneţe au fost cuprinse în proiectele de amenajamente pastorale doar circa 75.000 de hectare, adică în jur de 47%, motiv pentru care prefectul a organizat miercuri o videoconferinţă cu reprezentanţi ai UAT-urilor şi factori decidenţi din agricultură şi mediu pentru a urgenta întocmirea acestora
‘Începând de anul viitor, UAT-urile fără amenajamente pastorale aprobate în întregime prin hotărâri de consiliu local, respectiv care să includă toate terenurile indiferent de forma de proprietate (deţinute de persoane juridice, alte UAT-uri, persoane fizice cu fâneţe), nu vor mai beneficia de subvenţiile europene acordate prin intermediul APIA’, se arată în comunicatul Cancelariei Prefectului.
Totodată, precizează sursa, diminuarea suprafeţelor de păşuni şi fâneţe poate atrage penalităţi şi sancţiuni din partea Comisiei Europene, care monitorizează angajamentele fiecărei ţări la nivel european.
Din acest motiv, conducerea Prefecturii a solicitat ca amenajamentele pastorale din fiecare UAT UAT să fie finalizate obligatoriu până în 31 decembrie 2021.
Elaborarea unui proiect de amenajament pastoral se efectuează în baza studiilor pedologice şi agrochimice, care sunt finanţate în proporţie de 100% de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Oficiul judeţean de studii pedologice şi agrochimice.
În cadrul videoconferinţei s-a discutat şi despre procedura de adoptare a avizului de mediu pentru proiectele şi investiţiile administraţiei publice locale.
Instituţiile cu atribuţii în protejarea mediului la nivelul judeţului Bihor prezente la întâlnire au subliniat importanţa consultării autorităţilor de mediu în elaborarea proiectelor, astfel încât conservarea biodiversităţii şi dezvoltarea comunităţilor să se realizeze echilibrat şi armonios, cu respectarea prevederilor legale incidente.
‘În contextul în care în perioada următoare vor apărea oportunităţi multiple de finanţare la nivel local, datorate noului ciclu de finanţare european 2021-2027, precum şi lansării Programului Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’, dosarele de investiţii trebuie să fie întocmite corect şi cu respectarea prevederilor legale. Una din cele mai importante prevederi este obţinerea obligatorie a avizelor de mediu pentru proiectele de investiţii’, a precizat prefectul Dumitru Ţiplea.
La întâlnirea de lucru în sistem videoconferinţă, convocată de prefectul Dumitru Ţiplea, au participat, alături de primari şi secretari generali, directorii Direcţiei Agricole Judeţene Bihor, Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice Bihor, Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor, Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bihor, Direcţiei de Statistică Bihor, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu Bihor şi Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Bihor.
Sursa: PRESSONLINE