Agenţii ecologi ai Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) nu au surprins în ultimele trei luni nicio persoană care să poată fi acuzată de braconaj piscicol, situaţia fiind cauzată de lipsa de personal şi de lipsa dotărilor performante.
Guvernatoarea Rezervaţiei, Atena Groza, a declarat, pentru AGERPRES, că deficitul de personal de la nivelul ARBDD este de 50 de angajaţi, în timp ce la nivelul comisariatelor este nevoie de încă cel puţin 10-15 persoane.
‘Este groaznic cu lipsa de personal. Cu atât mai mult cu cât în condiţiile de pandemie am mai avut şi cazuri de îmbolnăviri (de COVID-19, n.red.), iar aşa cum ştiţi controlul se desfăşoară întotdeauna în echipe de minimum două persoane. Şi echipamentele sunt învechite’, a declarat guvernatoarea Atena Groza.
Ea a amintit că ultimele înnoiri ale parcului auto şi de ambarcaţiuni ale ARBDD s-au realizat în urmă cu cel puţin zece ani.
‘Ce se poate face este să se ridici uneltele de pescuit şi să se elibereze peştele. De când sunt aici, nu au fost încă acţiuni în care să fi fost şi prinşi asupra faptului. Nu e de neînţeles. Informaţia circulă foarte repede, se ştie când se pleacă în control şi nu e greu să dispari de la locul faptei până ajunge echipa de control în zonă’, a afirmat guvernatoarea Rezervaţiei.
De mai mulţi ani, ARBDD reclamă lipsa de personal, salariile mici ale angajaţilor şi dotările neperformante în raport cu cele ale celor care pescuiesc ilegal.
Atena Groza a preluat atribuţiile de guvernator al Rezervaţiei la finele lunii iulie a acestui an.
Braconajul piscicol este una din problemele reclamate în repetate rânduri de pescari, dar şi de foşti conducători ai ARBDD care au susţinut că nu deţin mijloacele de a contracara reţelele de trafic de sturion din Deltă.
De-a lungul timpului cantităţile de peşte confiscate de la braconieri au scăzut. Astfel, dacă în anul 2009, zece instituţii de control au raportat Prefecturii judeţului că au confiscat peste 68 de tone de peşte, în timpul celor 3.351 de controale efectuate, în anul 2013, şapte instituţii de control au confiscat 28,5 tone de peşte în timpul celor 3.080 de acţiuni de control efectuate.
Autorităţile au explicat scăderea cantităţilor de peşte confiscate de la braconieri prin scăderea resursei piscicole din Deltă.
Sursa: PRESSONLINE