Vicepreşedintele ALDE, deputatul Steluţa Cătăniciu, l-a acuzat pe preşedintele Klaus Iohannis, într-o scrisoare deschisă, de blocarea finalizării procedurii legislative la legile justiţiei.
„Am urmărit cu atenţie declaraţia dumneavoastră de presă prin care aţi ţinut să ne informaţi că aţi decis să atacaţi la Curtea Constituţională cele trei legi ale justiţiei, iar astăzi tocmai aţi dat curs acestui demers. Mi-am amintint cu această ocazie o declaraţie recentă a domniei voastre prin care ne-aţi asigurat că sunteţi conştient de pârghiile constituţionale pe care le aveţi în privinţa celor trei legi. Intervenţiile dumneavoastră mă determină să constat că strategia instituţiei prezidenţiale cu privire la legile justiţiei are un singur scop: de a bloca finalizarea procedurii legislative şi, deci, intrarea lor în vigoare.
Cum altfel ar putea fi catalogat demersul dumneavoastră de a sesiza Curtea Constituţională cu obiecţiuni de neconstituţionalitate în privinţa unor legi pentru care Curtea s-a pronunţat deja?”, spune în scrisoarea deschisă vicepreşedintele ALDE, membru în comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor justiţiei.
- Steluţa Cătăniciiu l-a întrebat pe şeful statului cum se raportează la acţiunea aceasta, „conştient fiind că obiecţiile de neconstituţionalitate vor fi respinse ca inadmisibile, deoarece a depăşit termenele de sesizare prevăzute de lege, Curtea pronunţându-se în nenumărate cazuri în acest sens, lucru care nu poate să vă fie străin”.
„Demersul dumneavoastră constituie un abuz de drept fiind cât se poate de conştient că procedaţi astfel doar pentru a bloca intrarea în vigoare a celor trei legi ale justiţiei. Pentru a nu exista dubii în acest sens, abuzul de drept domnule preşedinte, este definit de Codul Civil astfel: „niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei credinţe”. Contrar acestor reglementări, demersul dumneavoastră este unul excesiv şi nerezonabil, care aduce prejudicii nu doar unor instituţii ale stalului, dar care-i privează pe cetăţenii României de a avea legi care pot stopa abuzurile din justiţie. Intervenţia dumneavoastră, din păcate, reprezintă doar o acţiune ieftină de propagandă, care nu are alt scop decât de a vă mai scoate din când în când la rampă, în atenţia publicului”, se mai arată în scrisoarea adresată preşedintelui Iohannis.
- Steluţa Cătăniciu îi mai atrage atenţia preşedintelui că, „în calitate de garant al respectării Constituţiei României, ştie în mod cert că pentru a avea caracter legitim, realizarea drepturilor legale şi constituţionale trebuie să se exercite în acord cu prevederile art. 57 din Constituţie, „cu bună-credinţă””.
„Altfel spus, în cazul sesizării dumneavoastră, numai exercitarea dreptului cu bună-credinţă, în interiorul termenelor instituite de legiuitor are caracter legitim şi se bucură de protecţia oferită de lege şi de Constituţie. Domnule preşedinte, nu vă pot credita cu prezumţia de bună-credinţă deoarece ar însemna că sunteţi un preşedinte neinformat, care nu cunoaşte legile şi Constituţia ţării. Când Curtea Constituţională se va pronunţa, veţi avea de răspuns la această întrebare simplă: aţi fost de rea-credinţă sau aţi fost dezinformat, în demersul dumneavoastră de a sesiza Curtea cu nişte obiecţii de neconstituţionalitate inadmisibile?”, conchide scrisoarea vicepreşedintelui ALDE.
Reacţia Steluţei Cătăniciu vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri că va trimite la Curtea Constituţională pachetul legilor Justiţiei, dar şi la Comisia de la Veneţia.
Este vorba despre Legea 303/2004 referitoare la statutul magistraţilor, Legea 304/2004 referitoare organizarea judecătorească şi Legea nr. 317/2004 referitoare la organizarea şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, pe care preşedintele le consideră că nu sunt „deplin adecvate nici cadrului constituţional intern şi nici standardelor europene în materie.