DECIZIE UNICĂ : Două ONG-uri din România au obținut în instanță stoparea defrișării a 150 de hectare de pădure!

DECIZIE UNICĂ : Două ONG-uri din România au obținut în instanță stoparea defrișării a

150 de hectare de pădure!

   Două ONG-uri(Bankwatch Romania și Greenpeace Romania) au contestat Acordul de Mediu dat de Agenția de Protecția Mediului Gorj și au obținut, în instanță, anularea acestuia care prevedea defrișarea a 130 de hectare de pădure unde ar fi urmat să se extindă cariera de lignit Pinoasa, județul Gorj.

Picture1

   Pentru a vă da seama cam ce însemnă, suprafața propusă a fi defrișată , cele 130 de hectare, reprezintă cam 260 de terenuri de fotbal!

   Tribunalul Bucuresti a anulat acordul de mediu pentru că el a fost emis doar pentru defrișare, fără a lua în calcul că aceasta nu ar avea loc dacă nu s-ar extinde cariera de lignit. Acesta este de fapt principalul proiect care duce în realitate la un impact asupra mediului mult mai mare.

poza1

Conform declarațiilor celor două ong-uri extinderea exploatării de lignit nu este evaluată deloc, acordul de mediu nu prevede măsuri de compensare a lucrărilor de defrișare, nu au fost analizate efectele cumulative ale acestui proiect cu ale altor proiecte de defrișare și extindere de carieră din aceeași zona, ținând seama de faptul că în zona Rovinari mai exista înca 10 cariere care se extind pe sute de hectare împădurite. Toate aparțin Complexului Energetic Oltenia.

Nu este analizat nici impactul asupra sănătații populației și nici cel social din satele învecinate fiindcă, pe lângă păduri, carierele de lignit mai înghit și satele invecinate.

   Mare parte a satului Timiseni a fost rasă de pe fața pământului în urma extinderii exploatarilor de suprafață ale Carierei Pinoasa.

greenpland

 

Este cea mai mare victorie în instanță a ONG-urilor dintr-o serie în care, până acum s-au obținut anularea a 27 de decizii de defrișare, însumând ­­­ 22 de hectare de pădure, emise de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vânătoare Râmnicu Vâlcea, în vederea extinderii carierei Roșia și anularea acordului de mediu pentru defrișări  pe o suprafață de 59 de hectare, în zona carierei Tismana 1.

Complexul Energetic Oltenia si Agenția pentru Protecția Mediului Gorj vor putea contesta decizia instanței în termen de cincisprezece zile de la comunicarea acesteia, prin recurs.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare