În problema Ucrainei, situaţia se complică: China ia apărarea Rusiei

Administraţia de la Beijing a cerut, joi, Statelor Unite să ia în considerare „preocupările legitime” ale Rusiei în materie de securitate şi a pledat pentru renunţarea la mentalitatea specifică Războiului Rece în Europa, transmite Mediafax.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a discutat joi, prin videoconferinţă, cu secretarul de Stat american, Antony Blinken, despre relaţiile bilaterale şi despre criza din Ucraina, conform dcnews.ro.

Wang Yi a pledat pentru implementarea măsurilor de îmbunătăţire a relaţiilor bilaterale stabilite în noiembrie 2021 de preşedinţii Joseph Biden şi Xi Jinping. Ministrul chinez de Externe a notat că încă există afirmaţii „eronate” referitoare la China ale unor oficiali de la Washington şi a cerut normalizarea relaţiilor bilaterale.

Antony Blinken a reafirmat că Statele Unite şi China au „interese comune”, dar şi „disensiuni”. Referindu-se la criza dintre Rusia şi NATO, Wang Yi a îndemnat toată părţile să abandoneze mentalitatea specifică Războiului Rece şi să stabilească prin negocieri „un mecanism de securitate europeană echilibrat, eficient şi sustenabil”.

„Preocupările legitime în materie de securitate ale Rusiei trebuie luate în considerare şi remediate”, a insistat ministrul chinez de Externe, conform agenţiei Xinhua.

În decembrie 2021, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a semnalat că împărtăşeşte preocupările în materie de securitate ale omologului său rus, Vladimir Putin, şi susţine cererea Moscovei ca Ucraina să nu devină membră NATO.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au transmis miercuri răspunsuri scrise Rusiei privind garanţiile de securitate. Însă Administraţia de la Moscova a semnalat joi că garanţiile oferite de Occident sunt insuficiente. Moscova analizează propunerile şi este dispusă dialogului.

Administraţia Vladimir Putin cere garanţii că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi argumentează că este necesară revenirea la arhitectura de securitate anterioară anului 1997, astfel că NATO trebuie să retragă trupele şi echipamentele militare inclusiv din România şi Bulgaria.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare