Poliţiştii din Alba, în special cei de la Ordine şi Siguranţă Publică şi Serviciul Rutier, urmează un program intensiv de pregătire profesională, unde învaţă, printre altele, cum să abordeze un cetăţean şi cum să i se adreseze, cum să anihileze şi să încătuşeze un infractor, având şi şedinţe de trageri în mişcare, din maşini, cu simulare ca într-un caz real.
Şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, comisar şef Florin Dogaru, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că în primăvara anul trecut a fost înfiinţat un Birou de Pregătire Profesională, săptămânal parcurgând, la Alba Iulia, un program intensiv de pregătire câte 20 de poliţişti de la subunităţi.
Florin Dogaru a precizat că este un program care se adresează în special celor care patrulează, de la Ordine şi Siguranţă Publică, precum şi celor din Serviciul Rutier.
‘Anul trecut am pregătit, de exemplu, 221 de poliţişti din stradă (de la Ordine şi Siguranţă Publică – n.r.) (…) Marea majoritate a celor care sunt în Siguranţă Publică, media lor de experienţă cred că este foarte mică, de 2, 3 ani. Este un flux continuu în cadrul acestor forţe de ordine şi siguranţă publică’, a spus şeful IPJ Alba.
Dogaru a explicat cum anume se pregătesc poliţiştii timp de cinci zile prin acest program.
‘Se intră în acest program de pregătire, care constă în cunoaşterea legislaţiei, relaţionarea cu psihologul privind modul de abordare a cetăţeanului, modul de adresare, modul de întâmpinare a unui eveniment şi pregătirea lui psihică de a interveni, cunoaşterea armamentului şi pregătirea lui în poligon, cu scenariu de tragere. Nu se mai face acea tragere fixă, cum s-a făcut de-a lungul timpului, se fac trageri în mişcare, cu simulare ca într-un caz real. Inclusiv s-au realizat trageri şi suntem, cred că printre primii, în afară de trupele speciale SIAS şi SAS, de a trage din maşină, în mişcare. Avem şi pregătire fizică, contact direct fizic cu agresorul, modul de abordare şi cum poate să-l anihileze, modul de încătuşare’, a arătat şeful IPJ Alba.
Cursul intensiv este urmat de două ori pe an de poliţiştii din stradă, iar de ceilalţi o singură dată pe an.
Pe lângă acest pachet de cinci zile, se participă la şedinţe de trageri care se fac cel puţin o dată pe lună, a spus Florin Dogaru.
El a adăugat că îmbogăţirea cunoştinţelor nu se face doar prin acest curs intensiv.
În lipsa unor săli proprii de sport, IPJ Alba a încheiat protocoale şi contracte de închiriere cu anumite săli de sport la nivelul unităţilor de învăţământ, din Alba Iulia şi municipiile din judeţ.
‘Avem un proiect în dezvoltare, ca să facem un centru de pregătire la Galda de Jos, unde este un sediu al poliţiei în care ne permite spaţiul, pentru funcţionarea acestui birou de pregătire. La subsolul clădirii, amenajăm o sală de pregătire în forţă. Ne gândim, ne-am stabilit ca şi target, să ne facem un simulator pentru pregătire la tragere. Este esenţial ca această activitate să o realizăm cât mai aproape de realitatea intervenţiei. Acel simulator cred că ar da un plus de valoare pentru cei care acţionează în stradă’, a mai spus şeful IPJ Alba. AGERPRES / (A – autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE