Bastionul Maria Theresia din Timişoara are nevoie de noi reparaţii pe care Consiliul Judeţean Timiş, care îl administrează, a anunţat, luni, că trebuie să le facă, după ce, în urmă cu 12 ani, a fost reabilitat de constructorul care a refăcut Castelul Neuschwanstein, din apropiere de Munchen.
Şantierul ar trebui închis până la sfârşitul anului, astfel ca anul 2023, al Capitalei Europene a Culturii, totul să fie gata pentru a primi turiştii.
Administraţia judeţeană a scos la licitaţie lucrările de reparaţii la Bastion, care presupun lucrări la pavajul de piatră naturală, reparaţii la platformele pietonale din lemn şi la tencuieli, curăţarea şi repararea zidurilor, dar şi intervenţii la elementele exterioare, finisajele interioare, instalaţiile sanitare interioare şi la instalaţiile electrice, precum şi amenajarea spaţiilor verzi, potrivit Caietului de sarcini. De asemenea, nu se vor folosi tehnologii de curăţare care să afecteze finisajul sau care să modifice aspectul, culoarea, textura originală a pavajului din piatră.
Pentru reparaţia tencuielilor din zonele afectate se va folosi un sistem de tencuială de asanare pe bază de var hidraulic, special conceput în conservarea monumentelor istorice.
Ofertele pentru executarea lucrărilor sunt aşteptate până în 7 martie, suma disponibilă oferită de Consiliul Judeţean Timiş fiind de 1.870.000 de lei cu TVA, adică aproape 379.000 de euro.
Bastionul din cetatea Timişoarei, reabilitat anterior, a fost inaugurat în octombrie 2010, cu destinaţie, prin excelenţă, culturală şi recreativă, tentantă ca destinaţie turistică. Investiţia a fost de 10.000.000 de euro, din care cinci milioane au provenit din fonduri PHARE, guvernamentale şi locale. Curtea interioară a fortificaţiei a fost total regândită, prin amenajarea corpului ‘E’, o zonă pietonală, în trepte. Podul Bastionului, care nu a fost folosit în ultimele decenii, a fost transformat în spaţiu cultural, rezultatul fiind una dintre cele mai frumoase săli de expoziţie sau conferinţe din Timişoara. Grinzile vechi de 300 de ani au fost păstrate şi puse în valoare, la fel ca şi coşurile de ventilaţie.
Obiectivul bănăţean a fost ridicat în urmă cu aproape trei veacuri şi face parte din sistemul de fortificaţii de tip Vauban târziu, fiind cel mai mare dintre cele nouă bastioane ale Cetăţii Timişoara (Carol, Francisc, Therezia, Iosef, Hamilton, Castelul, Mercy, Eugeniu şi Elisabeth).
Bastionul Theresia reprezintă ruinele vechii cetăţi a Timişoarei şi a fost construit în anii ’30 ai veacului XVIII, în stil baroc, servind ca depozit de grâne. Ulterior, în anii 1758 – 1790, aici a avut reşedinţa Episcopia Romano-Catolică, până la începutul secolului trecut, după care Bastionul şi-a deschis porţile, adăpostind mai multe ateliere şi depozite, o şcoală de ucenici, una de echitaţie, o şcoală de etnografie, o şcoală de scrimă, o tipografie, internate şcolare ori arhivele statului. După 1970, aici au fost mutate colecţiile de etnografie bănăţeană ale Muzeului Banatului, un muzeu tehnic, colecţiile vechi ale Bibliotecii Judeţene. AGERPRES / (AS – autor: Otilia Halunga, editor: Karina Olteanu)
Sursa: PRESSONLINE