Iaşi: Primarul Chirica anunţă finalizarea unui proiect de modernizare a iluminatului public

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a anunţat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a fost finalizat un proiect cu finanţare europeană, pentru reabilitarea şi extinderea reţelei de iluminat public.

Potrivit sursei citate, lucrările aferente proiectului au început în anul 2020 şi au fost finalizate în aceste zile, urmând ca până la sfârşitul lunii februarie să fie finalizate toate activităţile prevăzute în contractul de finanţare.

‘Am reuşit să ducem la bun sfârşit un proiect european cu finanţare nerambursabilă, care se referă la reabilitarea, modernizarea, extinderea şi eficientizarea reţelei de iluminat a municipiului Iaşi. Etapa întâi, pentru că între timp am făcut auditul pentru etapa a doua, şi suntem în curs de finalizare a studiului de fezabilitate, urmând să aplicăm fonduri europene până la acoperirea întregului oraş. Valoarea totală a proiectului este de peste 21 de milioane de lei’, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a declarat că proiectul vizează creşterea eficienţei energetice în iluminatul public care înregistrează consumuri energetice mari, prin modernizarea aparatelor de iluminat vechi cu lămpi cu sodiu. În cadrul proiectului vor fi înlocuite 4.045 astfel de lămpi cu aparate de iluminat cu tehnologie LED, vor fi modernizate 275 de puncte de aprindere a iluminatului public şi 41 de stâlpi vor fi echipaţi cu panouri fotovoltaice.

‘Un lucru pe care trebuie să-l remarcaţi, scăderea consumului anual de energie primară în iluminat public de la 3.028.000 kWh/an, cât era la începutul proiectului, la 925.000 kWh/an la finalul proiectului. Vorbesc doar în cifre care exprimă cantitate, nu şi preţ, pentru că raportul de economisire nu îl regăsim şi în preţ, având în vedere scumpirile din acest an. În mod clar este evidentă scăderea consumului efectiv de energie electrică pentru iluminatul public. Gândiţi-vă ce se va întâmpla în momentul în care vom reuşi să implementăm acest proiect în tot oraşul, respectiv încă aproximativ 16.000 de puncte luminoase. De asemenea, a scăzut consumul anual de energie primară în iluminatul public, pe lângă scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, folosirea energiei verzi, şi înfiinţarea unui dispecerat de unde să putem controla cele 275 puncte de aprindere într-un mod mult mai eficient, cu un management făcut printr-un proces de digitalizare. Ne va ajuta să economisim astfel şi mai mult’, a mai explicat primarul Mihai Chirica. AGERPRES / (A – autor: Daniela Malache, editor: Marius Frăţilă)

Sursa: PRESSONLINE

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare