Deputaţii, senatorii, dar şi angajaţii de la Parlament pot dona sânge, timp de trei zile, în cadrul unei acţiuni organizate de Camera Deputaţilor în parteneriat cu Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti.
La evenimentul de lansare au participat reprezentanţi ai grupurilor parlamentare USR, PSD, PNL şi UDMR, care şi-au asumat rolul de ambasadori ai campaniei. O parte dintre aceştia au şi donat, imediat după conferinţa de presă.
Deputatul USR Diana Stoica a declarat că a început să doneze sânge în perioada în care se afla în facultate, când a făcut acest gest pentru o fetiţă în vârstă de 4 ani care avea leucemie. Ea a subliniat că România se confruntă cu o criză acută de sânge, în contextul în care doar 2% din populaţie donează, iar media europeană depăşeşte 6%. Potrivit acesteia, centrele de transfuzii fac faţă cu greu cererilor spitalelor, iar în contextul pandemiei problemele s-au accentuat.
‘În fiecare zi vedem pe Facebook apeluri disperate ale familiilor, prietenilor, pacienţilor care au nevoie de sânge pentru a supravieţui. Vorbim aici de pacienţi cu afecţiuni oncologice, cu arsuri, care au nevoie de intervenţii chirurgicale, cu afecţiuni hematologice sau bebeluşi născuţi cu diferite anomalii hematologice. În fiecare clipă mama cuiva, copilul cuiva are nevoie de sânge pentru a supravieţui’, a spus ea.
Carmen Mihălcescu, deputat PSD, a declarat că este vorba despre un proiect care nu are culoare politică şi că este important ca parlamentarii să transmită un mesaj de solidaritate.
‘Avem o legislaţie europeană care impune statelor membre ca donarea de sânge să fie voluntară şi gratuită. Sper să ajungem şi noi în această situaţie. Sunt foarte multe lucruri care trebuie modificate în legislaţia noastră naţională. Vom ţine cont de toate recomandările făcute de UE în acest sens, pentru a nu mai fi pe un ultim loc la donarea de sânge în Europa’, a precizat ea.
Deputatul UDMR Csép Éva Andrea a afirmat că a decis să doneze sânge în urmă cu câţiva ani, de ziua sa de naştere. Ea i-a îndemnat pe toţi parlamentarii şi angajaţii instituţiei să doneze, în timpul celor trei zile de campanie.
‘Cu puţini ani în urmă mi-am dat seama că, de vreme ce am primit viaţă, pot să dau şi eu viaţă. Când starea mea de sănătate îmi permite, profit de data zilei mele de naştere ca să fiu printre donatorii de sânge. Ştim că oamenilor le e frică să doneze şi mulţi dintre cei care devin donatori o fac prima dată când o persoană apropiată se află într-o stare de urgenţă. (…) Să fie un gest din viaţa noastră pe care îl facem an de an, de două ori pe an – cine cum poate şi cum îi permite starea de sănătate’, a spus ea.
Deputatul PNL Maria Gabriela Horga a subliniat că donarea de sânge reprezintă ‘o şansă la viaţă’.
‘E important să conştientizăm că dăm o şansă la viaţă prin donarea de sânge şi, de câte ori putem, trebuie să o facem. Este o formă de implicare civică, prin care îi ajutăm pe ceilalţi’, a evidenţiat ea.
Deputatul USR Tudor Pop a făcut referire la o experienţă personală, adăugând că tatăl său a avut nevoie de sânge în urma unui accident de maşină, acum opt ani, şi că la momentul respectiv a avut dificultăţi în a găsi donatori compatibili. El a arătat că parlamentarii, dincolo de iniţiativele legislative, trebuie să devină ambasadori pentru diverse cauze.
‘Prin ce facem în aceste zile, sper să motivăm şi să inspirăm cât mai multă lume şi cât mai mulţi oameni să doneze ori de câte ori le permite starea de sănătate. Spitalele din România au foarte mare nevoie de sânge şi oricât ne-ar plăcea, nu putem să facem primăvară cu o floare. Deşi este o premieră ce se întâmplă azi în Parlament, eu sper că este doar începutul pentru iniţiative de acest gen. (…) Mai am un mesaj pentru domnii care ar putea să doneze, dar cărora le este frică de ace. Stimaţi domni, este doar un ac şi durează câteva minute, însă gestul dumneavoastră poate salva cel puţin o viaţă, de aceea vă îndemn şi vă rog să fiţi curajoşi’, a spus el.
Sursa: PRESSONLINE