O expoziţie ce prezintă aspecte din viaţa dacilor din Munţii Orăştiei a fost vernisată, marţi, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, publicul având posibilitatea să vadă obiecte şi să-şi formeze o idee despre cât erau de pricepuţi meşterii care locuiau, acum aproape două mii de ani, în zona capitalei Sarmizegetusa Regia.
‘Regiunea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei se individualizează atât prin prezenţa unei arhitecturi monumentale, cu ziduri din blocuri de calcar fasonate, cu planuri inovatoare sau cu instalaţii care permiteau un confort ridicat comunităţilor de atunci, cât şi prin diversitatea şi calitatea ridicată a obiectelor folosite zi de zi, produse de factură locală sau importate din alte zone, îndepărtate. Expoziţia de acum descrie aspecte care individualizează această zonă: arhitectura, metalurgia fierului, orfevrăria, ceramica’, a declarat cercetătorul ştiinţific Cristina Bodo, de la MCDR Deva.
În expoziţie sunt ilustrate construcţiile epocii dacice, prin imagini şi propuneri de reconstituire, precum şi diverse obiecte realizate din piatră, fier, bronz, plumb sau lut.
Noile tehnologii sunt utilizate în cadrul expoziţiei, astfel că publicul va putea să ia contact, prin tehnica digital-touch, cu o parte din piesele descoperite pe terasele Sarmizegetusei Regia şi în arealul înconjurător.
Expoziţia ‘Aspecte din viaţa dacilor din Munţii Orăştiei’ face parte dintr-un proiect derulat cu fonduri nerambursabile intitulat ‘Când viaţa cotidiană antică devine patrimoniu UNESCO. Scanarea, restaurarea digitală şi contextualizarea artefactelor dacice din Munţii Orăştiei’. Promotorul proiectului este Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, iar parteneri sunt MCDR Deva, Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei şi Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca. AGERPRES / (AS – autor: Sorin Blada, editor: Marius Frăţilă)
Sursa: PRESSONLINE