Legea Voluntari pentru Umanitate: sprijin pentru salariații care fac voluntariat în crize umanitare sau dezastre naturale

În momente dificile pentru Europa, parlamentarii români arată împreună solidaritate și responsabilitate față de semenii lor. Deputații Cătălin Teniță (USR), Diana Buzoianu (USR) și Mara Calista (PNL) au depus un proiect de lege prin care se vor sprijini angajații români care își suspendă temporar contractul de individual de muncă, cu acordul angajatorului, pentru a se implica în acțiuni de voluntariat venite în sprijinul persoanelor afectate de crize umanitare.

Proiectul de lege a fost depus în contextul celei mai grave crize umanitare din ultimii ani, în care organizațiile internaționale estimează că milioane de cetățeni ucraineni își vor părăsi locuințele în urma invadării Ucrainei de către armata rusă, la ordinele lui Vladimir Putin.
Legea „Voluntari pentru umanitate” stabilește măsuri de protecție socială a salariaților care participă la activități de voluntariat în folosul persoanelor afectate de crize umanitare, cu aplicare specială pentru cazul curent al crizei refugiaților din Ucraina.

În mod concret, legea stabilește regimul juridic al persoanelor fizice salariate care participă la activități de voluntariat desfășurate în cadrul organizațiilor neguvernamentale prestatoare, în folosul persoanelor afectate de crize umanitare și/sau dezastre naturale sau tehnologice. Pe perioada desfășurării activităților de voluntariat, contractul individual de muncă se suspendă temporar din iniţiativa salariatului, cu acordul angajatorului. În această perioadă, salariaţii beneficiază de o indemnizație stabilită la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut.

„Am văzut zilele acestea, precum și în alte momente cheie, că românii au o forță fantastică de mobilizare în situații de criză. Cu acest proiect de lege am gândit un mecanism de sprijin pentru binele care se organizează în semn de solidaritate, în situații de criză umanitară și dezastre naturale. Este un instrument care va face statul mai eficient și prin care aducem oamenii care vor să ajute alături de instituțiile publice”, a declarat Diana Buzoianu.

„Statul român și-a asumat prin convențiile privind protecția refugiaților anumite obligații. Aceste obligații trebuie îndeplinite acum, iar acest lucru se poate face doar prin mobilizarea unui număr substanțial de persoane din societatea civilă, care să lucreze temporar pentru a rezolva această criză umanitară cauzată de o tragedie enormă, cu compensarea prin această indemnizație pe care o propunem noi. Legea propusă de noi se va aplica de asemenea în cazuri de dezastre naturale sau tehnologice, crescând capacitatea de acțiune și reziliență a societății noastre”, explică deputatul Cătălin Teniță.

„Resursa umană este cea mai de preț, care vine să completeze ceea ce face statul. Am colaborat cu colegii mei la scrierea acestui proiect de lege pentru a oferi predictibilitate persoanelor care participă la activități de voluntariat pentru crize umanitare și/sau dezastre. S-a văzut în ultimele zile că oamenii sunt cei care fac diferența, dincolo de resursele materiale. Am încredere că vom avea susținerea și votul colegilor parlamentari ca proiectul să fie adoptat în cel mai scurt timp”, precizează deputata Mara Calista.

Voluntariatul se desfăşoară în baza unui contract încheiat între voluntar şi organizația prestatoare, iar activitatea de voluntariat poate fi de maximum 5 zile lucrătoare dintr-o lună calendaristică.

În acest context, voluntarul are obligația de a notifica angajatorul, cu 5 zile lucrătoare anterior începerii activității de voluntariat, cu excepția situațiilor în care este declarată stare de alertă sau de urgență pe teritoriul României.

De asemenea, potrivit legii, munca prestată în cadrul activităților de voluntariat constituie vechime în muncă și este considerată muncă prestată pe durata normală a timpului de muncă săptămânal, conform prevederilor contractului individual de muncă.

În termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a legii, Ministerul Muncii și Protecției Sociale împreună cu Ministerul Afacerilor Interne va elabora normele metodologice de aplicare a acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Această inițiativă legislativă face parte din pachetul „Alături de Ucraina”, care mai conține două proiecte de lege propuse de deputați USR, referitoare, pe de o parte, la sprijinirea cetățenilor ucraineni astfel încât aceștia să se poată angaja fără formalități suplimentare și acordarea de ajutor financiar pentru cetățenii ucraineni majori care solicită orice formă de azil în România și pe de alta la scutirea cetățenilor ucraineni, până la 1 ianuarie 2023, de la plata taxelor pentru eliberarea și, după caz, pentru prelungirea vizelor de lungă ședere sau permisului unic de ședere în scop de angajare.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare