Kiev și Mariupol, vizate insistent de ofensiva rusă

De la Kiev, leagănul istoric al civilizaţiei slave, la portul stategic Mariupol de la Marea Azov, ofensiva rusă s-a concentrat în special asupra a cinci oraşe din Ucraina începând de joi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Kiev

Leagăn al ortodoxiei slavilor estici şi celebru pentru frumuseţea bisericilor sale cu cupole aurite, oraşul Kiev, situat pe malurile fluviului Nipru în nordul ţării, are o populaţie de aproape 2,9 milioane de locuitori.

De-a lungul secolelor, capitala ucraineană, care a sărbătorit în 2001 împlinirea a 1.500 de ani de existenţă, s-a înzestrat cu veritabile perle arhitecturale, dintre care cele mai cunoscute sunt mănăstirea Lavra Percevska şi catedrala Sfânta Sofia, ambele datând din secolul al XI-lea şi înscrise pe lista patrimoniului UNESCO. În total, în Kiev se află 85 de biserici şi 17 mănăstiri, cele mai multe dintre ele fiind ortodoxe.

Înaintea ofensivei ruse, Kievul redevenise un mare oraş european, cu bulevarde comerciale animate.

Vasta Piaţă a Independenţei, denumită şi „Maidan”, a devenit simbolul mişcărilor contestatare în timpul Revoluţiei Portocalii din 2004, înainte de a constitui în 2014 epicentrul mitingurilor pro-europene.

Unele personalităţi locale militează pentru redenumirea capitalei prin atribuirea numelui său ucrainean Kyiv, întrucât „Kiev” este asociat cu rusificarea Ucrainei.

SHARE

URMĂREȘTE-NE PE

Campanii publicitare
    sales banner

Articole Similare