Mai multe monede antice au fost descoperite, prin cercetări arheologice, în ultimele două săptămâni, într-o pădure din comuna Morunglav, după ce anterior în zonă au fost descoperite cu detectorul de metale două monede antice din argint, a anunţat Muzeul Judeţean Olt.
În noul sit arheologic din pădurea din Morunglav au fost descoperite în total 14 monede antice, o fibulă din epoca romană, un cercel fragmentar şi fragmente ceramice.
‘În urma descoperirii cu detectorul de metale a două monede antice din argint, în data de 17.02.2022, în comuna Morunglav (judeţul Olt), arheologii Muzeului Judeţean Olt au făcut demersurile pentru obţinerea autorizaţiei pentru diagnostic arheologic, lucrări ce au început în data de 21.02.2022, respectiv cercetarea arheologică în locul de descoperire indicat. Pe lângă cele două piese au mai fost descoperite alte 12 monede, imitaţii de tetradrahme macedonene de tip Filip al II-lea (sec. IV a. Chr.), o fibulă care datează din epoca romană şi un cercel fragmentar databil în sec. XI-XII, cu influenţe bizantine. Obiectele amintite au fost descoperite la adâncimi care variază între 5 şi 35 cm. De asemenea, cercetarea a relevat existenţa unei locuiri preistorice în zonă, fiind descoperite multe fragmente ceramice’, au arătat reprezentanţii Muzeului Judeţean Olt pe Facebook.
Pentru cercetările de la Morunglav, Muzeul Judeţean Olt a fost susţinut de Consiliul Judeţean Olt, Primăria Morunglav şi Direcţia Judeţeană pentru Cultură Olt.
Primele două monede antice au fost descoperite în pădurea de la Morunglav de un fost poliţist pasionat de căutări cu detectorul de metale, Paul Durcă. El a mai descoperit şi anul trecut, tot cu detectorul de metale, în localitatea Radomireşti, 70 de monede antice din argint pe care le-a predat autorităţilor.
‘Am luat din nou drumul codrului, iar el, codrul, în mărinimia lui m-a răsplătit cum se cuvine cu paisprezece arginţi, o fibulă şi un obiect ornamental’, a scris Paul Durcă pe Facebook./
Sursa: PRESSONLINE